En Taliban-vakt passer på mens kvinner i burka går i Kabul den 3. mai 2022. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB.

Mindre enn ett år etter at Taliban gjeneropbret makten i Afghanistan, har den fundamentalistiske islamistbevegelsen gjeninnført burkapåbudet i landet.

I et dekret fra Talibans leder Haibatullah Akhundzada hetert det at alle kvinner må ha på seg burka når de er ute ettersom det er «tradisjonelt og respektfullt», melder NTB-AFP. Noe annet er angivelig provoserende:

– De kvinnene som ikke er for gamle eller unge, må dekke til ansiktet, unntatt øynene, i henhold til sharia-reglene, for å unngå å provosere menn som ikke er nære slektninger, heter det i ordren, som ble kunngjort på en tilstelning i Kabul lørdag.

Taliban vil også innskrenke kvinners bevegelsesfrihet:

Det står også at kvinner som ikke har viktig jobb utenfor hjemmet «heller bør holde seg hjemme».

Burkapåbudet kommer ikke lenger etter at Taliban utelukket jenter fra skolen:

Da Taliban overtok makten i august i fjor, lovet de at kvinner fortsatt skulle kunne gå på skolen og at rettighetene deres skulle beskyttes. Men etter en del fram og tilbake er har skolene vært stengt for jenter siden slutten av mars. Kvinner er dessuten utelukket fra store deler av arbeidslivet.

De nye makthaverne har også nedlagt kvinnedepartementet og erstattet det med et departement som skal fremme god moral og hindre syndig atferd.

Etter Talibans maktovertagelse har vestlige land, som selv gav opp å holde orden på Afghanistan, krevd at islamistbevegelsen respekterer kvinners rettigheter.

Dette kravet var også tema da Taliban på den norske regjeringens invitasjon og bekostning kom til Oslo for internasjonale samtaler i slutten av januar – noe NTB i skrivende stund hittil har utelatt fra sin dekning av det nye burkapåbudet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt fremhevet den gangen at det behøvdes dialog med Taliban. «Vi vil være tydelige i våre forventninger til Taliban, særlig når det gjelder jenters skolegang og menneskerettigheter som kvinners deltakelse i samfunnet», sa Huitfeldt den 21. januar.

Fasit er imidlertid at islamistbevegelsen har innskrenket kvinnenes deltagelse i samfunnet.

Før besøket kritiserte afghanske kvinneaktivister den norske regjeringens invitasjon av Taliban til Oslo. «Jeg er lei meg for at et land som Norge organiserer dette møtet, setter seg ned med terrorister og inngår avtaler», sa aktivisten Wahida Amiri til AFP 24. jaunar.

Taliban styrte Afghanistan fra 1996 til 2001, og begikk i denne perioden en rekke menneskerettsbrudd i landet, ikke minst mot kvinner.

 

Anniken Huitfeldt latterliggjøres av USA-senator: – Det mest naive jeg har hørt

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.