Det heldekkende plagget burka. Foto: Document.

Det hjalp ikke at Norges utenriksminister Huitfeldt ba Taliban respektere kvinners rettigheter. Nå beordrer islamistregimet alle kvinner i Afghanistan til å bruke heldekkende burka eller holde seg hjemme.

For noen måneder siden inviterte Norge det islamistiske Taliban-regimet på besøk i Oslo, der vår utenriksminister Anniken Huitfeldt og hennes stab fortalte dem om kvinners rettigheter.

Taliban lovet å gjøre kvinnenes situasjon i landet bedre.

Nå foreligger fasiten i så måte. NRK kan fortelle at islamistregimet i Afghanistan har beordret alle landets kvinner til å bruke heldekkende burka hver gang de forlater hjemmet.

I kveldens Dagsrevyen på NRK forklarer en representant for Taliban at det beste er om kvinnene holder seg hjemme, og ikke går ut i det hele tatt. Det er mest i overensstemmelse med religionen islam, kan han fortelle.

NRK skriver:

Ifølge Reuters står det i uttalelsen at en kvinnes far, eller nærmeste slektning, ville bli besøkt og til slutt fengslet hvis kvinnen ikke dekker til ansiktet utenfor hjemmet. I tillegg kan de miste jobben, skriver nyhetsbyrået.

– De kvinnene som ikke er for gamle eller for unge, må dekke til ansiktet, unntatt øynene, i henhold til sharia-reglene, for å unngå å provosere menn som ikke er nære slektninger, heter det i ordren, som ble kunngjort på en tilstelning i Kabul lørdag, skriver NTB.

Til NRK beskriver seniorforsker Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO burka som et heldekkende klesplagg, som er en av de kraftigste formene for tildekking:

– Det er nærmest som et telt. Det er et stramt bånd over hodet, med et tettvevd gitter foran øynene. Det er kun åpning til hender og føtter, og er et klesplagg som fullstendig anonymiserer den som bruker det. I tillegg hindrer det også mobilitet i stor grad, sier han.

Han mener utviklingen nå går i svært gal retning i landet.

– Dette er dårlig nytt for kvinner i Afghanistan, sier Kristian Berg Harpviken, seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, til NRK.

Taliban innførte burka-påbud sist de styrte Afghanistan, fra 1996 til 2001. Nå innfører de påbudet om at kvinner må dekke til ansiktet om de er utenfor huset, ifølge en uttalelse fra deres øverste leder lørdag, ifølge AFP.

Norges ambassadør til Afghanistan, Ole Andreas Lindemann, er skuffet over nyheten. Nå vil han gjerne føre litt mer dialog med Taliban, og få overbrakt denne skuffelsen på vegne av norske myndigheter:

– Vi undersøker nå nærmere for å få full klarhet i dette bildet, og så vil vi ta stilling. Men så lenge vi holder døren åpen for dialog, så har vi en mulighet for å få Taliban i tale – og for å uttrykke veldig direkte vår skuffelse, sier ambassadøren til NRK.

Document har tidligere i år omtalt at utenriksminister Anniken Huitfeldt har vært skuffet over hva Norge fikk igjen for å bruke millioner på å hente Taliban til Oslo:

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er veldig skuffet over at løftene Taliban gav i Oslo om jenters mulighet til skolegang, er blitt brutt. Onsdag ble afghanske tenårings­jenter sendt hjem fra skolen få timer etter at de møtte opp, skrev Document i mars i år.

Huitfeldt er neppe mindre skuffet etter dette siste utspillet fra sine tidligere gjester fra Afghanistan.

Les også: 

Taliban godt fornøyd med Oslo-møter: – Har fått dele scene med verden

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.