Aghanistans ambassadør i Norge, Jawed Ludin, hevder at afghansk etteretningstjeneste har bevis for at pakistanske etterretningsfolk var involvert i angrepet på Hotel Serena, der 8 mennesker, deriblant Dagbladets journalist Carsten Thomassen, ble drept. Det pakistanske etterretningsvesenet ISI skal også ha hatt en finger med i spillet ved det mislykkede attentatforsøket på president Hamid Karzai i april. I følge ambassadør Ludin spiller krefter i Pakistans militære en forstyrrende rolle for Afghanistans stabilitet.

Afghanistans etterretningssjef Sayeed Ansari hevdet i dag at det pakistanske etterretningsvesenet ISI hadde flere fingre med i spillet under de to angrepene.

– Det vi sier i dag, er ikke bare anklager. Vi har bevis på at ISI var involvert. Dette er åpenbaringer som har kommet etter grundig etterforskning, sier Afghanistans ambassadør til Norge, Jawed Ludin, til Aftenposten.no.

Ambassadøren sier at det tidlig ble klart at det var tydelige fellestrekk mellom de to angrepene, og at det nå er bevist at pakistanske etterretningsfolk var involvert:

– Nå vet vi at det var et element av statlig innblanding i dette, sier Ludin, som tidligere jobbet som Karzais pressetalsmann.

Han legger til at dette ikke er ment som et angrep mot den nyvalgte regjeringen i Pakistan, men mot krefter i landets militærvesen — krefter han hevder lenge har spilt en forstyrrende rolle for Afghanistans stabilitet.

Pakistanske myndiheter benekter at landet har hatt noe med de to angrepene å gjøre. Forsvarsminister Chaudry Ahmad Mukhtar hevder at påstandene er grunnløse, og at de blir fremmet i et forsøk fra Karzai på å bevare sin stadig svinnende makt i Afghanistan.

– Karzai finner på unnskyldninger for å forlenge sitt styre. Han har store problemer med NATO-landene fordi han ikke har holdt løftene sine, sier Mukhtar til nyhetsbyrået AFP.

Denne påstanden støttes delvis av Ali Wardak, en forsker ved Centre for Policy and Human Development i Afghanistans hovedstad Kabul.

– Dette har nok mye å gjøre med det kommende valget i Afghanistan. Karzai trenger å skape tillit samt å bygge opp nasjonalfølelsen, sier han til Aftenposten.no.

Ludins uttalelser føyer seg inn i en rekke av anklager Afghanistan har rettet mot Pakistan i den senere tid. Etterretningstjenesten ISI har lenge hatt nære bånd til Taliban, og flere mener at båndene er like sterke i dag som da Taliban satt ved makten i Afghanistan.

For et par uker siden varslet president Karzai at Afganistan kan komme til å angripe mål på den andre siden av grensen til Pakistan for å få slutt på at terrorister tar seg inn i landet og slår til mot afghanske mål. I det aktuelle grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan hersker det nærmest lovløse tilstander:

Utspillet fra Karzai ble svært dårlig mottatt i Pakistan, og Norges-ambassadør Ludin ble blant annet kalt inn på teppet til den pakistanske ambassadøren i Oslo.

– Forholdet mellom de to landene har vært utrolig dårlig den siste tiden, sier seniorforsker Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningssenteret PRIO til Aftenposten.no.

– Derfor er det ikke overraskende at disse påstandene kommer i dag. Regjeringen i Kabul har lenge rettet en dirrende pekefinger mot Pakistan. Karzai sa nylig på en pressekonferanse at «Pakistan sender terrorister inn i Afghanistan, mens NATO dreper våre barn». Han gråt da han sa det, sier Harpviken.

Han tror utspillet fra den afghanske etterretningssjefen i dag kan være myntet i stor grad på det internasjonale samfunnet for å øke presset på Pakistan. Grenseområdet mellom de to landene er nærmest fullstendig lovløst og utenfor begge landenes kontroll, og mange av angrepene i Afghanistan utføres av folk som har kommet over grensen fra Pakistan.

– Karzai er nok urolig for at dette vil ta seg opp og bli enda verre enn det er. Derfor ønsker han at andre land skal legge større press på Pakistan for å få bukt med uroen i grenseområdene. Karzai frykter nok også at en del av de «internasjonale gjestene» på pakistansk side skal finne seg nye baser på Afghanistans side av grensen, sier han, og presiserer at han refererer til organisasjoner som Al-Qaida.

Harpviken gjør oppmerksom på at de afghanske utspillene kan være fremmet i håp om at USA vil få en mer aggressiv tilnærming til problematikken med terrorbasene i Nord-Pakistan. Den amerikanske presidentkandidaten Barack H. Obama har gitt signaler om at han ønsker å bombe mål i det nordlige Pakistan dersom pakistanske myndigheter ikke klarer å løse problemet med al-Qaidafolkene som oppholder seg der på egenhånd.

Det norske utenriksdepartementet opplyser at man ikke ønsker å kommentere saken.

Aftenposten: Pakistan benekter terrorpåstander

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂