Nytt

Pakistan går bak ryggen på USA og forsøker å lokke president Hamid Karzai til å inngå en kompromissavtale med Taliban, fordi USA etter deres mening mangler vilje til å kjempe. Trumfkortet deres er Haqqani-nettverket, som Pakistan har holdt en beskyttende hånd over.

Pakistan fremstår ikke bare som en upålitelig alliert, men mer og mer som en aktør som handler på tvers av amerikanske interesser. Det er vanskelig for ikke å si umulig å tenke seg en løsning i Afghanistan uten at Pakistan medvirker, og det kommer stadig bevis på at Pakistan ikke spiller på lag med USA.

Det siste er at Pakistans hærsjef og sjefen for sikkerhetstjenesten ISI driver hemmelige forhandlinger med Kabul.

Pakistan is exploiting the troubled United States military effort in Afghanistan to drive home a political settlement with Afghanistan that would give Pakistan important influence there but is likely to undermine United States interests, Pakistani and American officials said.

The dismissal of Gen. Stanley A. McChrystal will almost certainly embolden the Pakistanis in their plan as they detect increasing American uncertainty, Pakistani officials said. The Pakistani Army chief, Gen. Ashfaq Parvez Kayani, preferred General McChrystal to his successor, Gen. David H. Petraeus, whom he considers more of a politician than a military strategist, said people who had spoken recently with General Kayani.

Kayani og ISI-sjef Pasha sier til Karazai at USA ikke kan vinne, men det kan like gjerne være et resultat Pakistan arbeider for. Pakistan har i lang tid motarbeidet USAs krigføring i Afghanistan.

Washington has watched with some nervousness as General Kayani and Pakistan’s spy chief, Lt. Gen. Ahmad Shuja Pasha, shuttle between Islamabad and Kabul, telling Mr. Karzai that they agree with his assessment that the United States cannot win in Afghanistan, and that a postwar Afghanistan should incorporate the Haqqani network, a longtime Pakistani asset. In a sign of the shift in momentum, the two Pakistani officials were next scheduled to visit Kabul on Monday, according to Afghan TV.

Forholdet mellom Kabul og Islamabad har i lang tid vært dårlig. Karzai og andre har kommet med alvorlige anklager mot Pakistan for å tillate Taliban å benytte Pakistan som base. USA er offisielt tilfreds med at de snakker sammen, men ikke hvis det skjer bak ryggen på USA.

It also provides another indication of how Pakistan, ostensibly an American ally, has worked many opposing sides in the war to safeguard its ultimate interest in having an Afghanistan that is pliable and free of the influence of its main strategic obsession, its more powerful neighbor, India

Selvoppfyllende profeti

Pakistanske tjenstemenn tror ikke USA vinner krigen. De mener Taliban stadig blir sterkere. Spørsmålet er om det skjer med pakistansk medvirkning.

Pakistan liker ikke at David Petraeus er blitt øverstkommanderende. Petraeus er politiker og strateg. Hvis han blir overbevist om at Pakistan er en uoverstigelig hindring for en vellykket krigføring, kan det bli ubehagelig for Pakistan. Hillary Clinton har vist at hun er klar over Pakistans dobbeltspill. Det samme er spesialutsending Richard Holbrooke.

Pakistan vil ventelig fortsette å presse USA ved å slippe løs Haqqani-nettverket og true med at de ikke kan kontrollere ekstremistene, men hvor lenge kan spillet fortsette? Pakistan har ridd flere hester i lang tid. Landet er en troløs alliert.

Pakistan ble kvitt to brysomme fiender da Karzai uventet sparket to av sine mest betrodde statsråder, etterretningssjef Amrullah Saleh og innenriksminister Hanif Atmar. Det kan være ledd i tilnærmingen mellom Kabul og Islamabad.

Pakistan hevder at Haqqani-nettverket er villig til å kutte forbindelsen til Al Qaida, men selv pakistanske analytikere innrømmer at det er tvilsomt om det er realistisk.

But this official acknowledged that the Haqqanis and Al Qaeda were too «thick» with each other for a separation to happen. They had provided each other with fighters, money and other resources over a long period of time, he said.

Also, there appeared to be no idea where the Qaeda forces would go, and no answer to whether the Haqqanis would hand over Osama bin Laden and his second in command, Ayman al-Zawahri, the official said.

Ja, hvor skulle al Qaida ta veien, hvis de ikke blir utlevert? Det kan se ut som om Pakistan har dyrket Taliban, Haqqani og tolerert Al Qaida i lang tid for å kunne bruke dem som forhandlingskort når tiden var inne. Det er den nå, ifølge Pakistan, og de gir et puff til amerikansk nederlag. Hvordan vil USA svare på denne utfordringen? Hva vil det gjøre med Karzai hvis han spiller på lag med Pakistan?

Pakistan Is Said to Pursue a Foothold in Afghanistan