Gjennomgangstemaet mandag fra opionionsdannere var at Norge trenger en Afghanistan-debatt. NUPIs Jan Egeland er forundret over at det har vært så lite debatt. Men spørsmålet er hva slags debatt. Senterpartiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum gjentok tirsdag morgen at det som trengs er en politisk løsning og at man får igang forhandlinger med politiske krefter i Afghanistan.

Det virker ikke som om fakta trenger gjennom. Man vil ha en debatt basert på ønsketenkning.

De Slagsvold Vedum vil forhandle med, er de samme som sprenger norske soldater i lufta. Når skal norske journalister og politikere snakke mer fakta og mindre synsing?

Det er nesten ingenting om Pakistans dobbeltspill å lese i norske medier, selv om Pakistan fremstår som en hindring for en løsning. Pakistan har beholdt Taliban og andre radikale grupper i bakhånd som en sjakkbrikke de kan spille når tiden er inne. De mener situasjonen er moden nå. Ved å «kreve debatt og forhandlinger» kan norske opinionsdannere bidra til å støtte dette forsøket på å tilrive seg initiativet.

President Hamid Karzai skal ha gått trett av amerikanerne. Det sies at han tror de vil trekke seg ut. Men han vet selv hvorfor: Karzai nekter å innfri amerikanernes krav om å gjøre noe med korrupsjonen. Hans administrasjon er bygget på korrupsjon. Hva er da mer naturlig enn å vende seg til et annet korrupt land, Pakistan, som Karzai tidligere har kritisert sønder og sammen for å støtte Taliban.

CIA-sjef Leon Panetta sa i helgen at det er visse grupper det ikke nytter å forhandle med. En av dem er Haqqani-nettverket. Nå kommer meldingen om at Karzai har mottatt dets leder Sirajuddin Haqqani sammen med den pakistanske hærsjefen Kayani og sjefen for sikkerhetstjenesten ISI, Ahmed Shuja Pasha. Triumviratet sier sitt.

Reports from Afghanistan indicate that the president of Afghanistan, the head of Pakistan’s military intelligence service, and Pakistan’s army chief all met recently with the al Qaeda-linked leader of the Haqqani Network, one of the most dangerous terror groups operating in the country.

Afghan President Hamid Karzai; General Ashfaq Parvez Kayani, Pakistan’ top military leader; and Lieutenant General Ahmed Shuja Pasha, the chief of Pakistan’s notorious Inter-Services Intelligence directorate, are reported to have met with Sirajuddin Haqqani earlier this week to negotiate an end to the insurgency, according to Al Jazeera. The location of the purported meeting was not disclosed.

Dette lukter ikke forhandlinger i god tro om en fredsløsning, det lukter dobbeltspill og kupp.

Reaksjonene fra Washington var sterke. Man godtar forhandlinger, men ikke bak ryggen på nasjonene som finansierer krigen og ofrer soldater.

Presset mot Pakistan blir stadig sterkere etter hvert som bevisene for at Pakistan gir Haqqani fritt spillerom, legges frem.

In a recent meeting with Pakistan’s army chief, U.S. Gen. David H. Petraeus, the head of Central Command; Joint Chiefs of Staff Chairman Mike Mullen; and Gen. Stanley A. McChrystal, the U.S. and NATO commander in Afghanistan, presented evidence that deadly attacks in Afghanistan last month on a NATO convoy and the main coalition air base were commanded and controlled by Haqqani from Miram Shah, the largest city in North Waziristan, where Pakistan maintains a military base.

National security adviser James L. Jones has carried the same message of caution on Haqqani in recent visits to Pakistan, essentially saying that the only outreach the Pakistani government directs toward him should be at the end of a gun.

Det var trolig Haqqani-nettverket som sto bak angrepet på Hotell Serena i Kabul 14. januar 2008. Målet kan ha vært Norges utenriksminister. I stedet ble Dagbladets Carsten Thomassen drept.

Det er disse kreftene politikere som SVs Bård Vegar Solhjell og Slagsvold Vedum vil forhandle med, støttet av norske forskere som Helge Lurås.

Radikalisert

Haqqani-nettverket er radikalisert. En ny generasjon har overtatt. For dem er jihad viktigere enn nasjonale mål. Haqqani junior sitter i al Qaidas lederrråd.

Kun ved å ignorere denne informasjonen kan man gå inn for forhandlinger med folk som Haqqani.

Haqqani’s network was founded by his father, Jalaluddin, a legendary Afghan mujaheddin leader whose anti-Soviet campaign during the 1980s was backed by Pakistan and the CIA. After the elder Haqqani passed the reins to Sirajuddin in recent years, the organization has swelled in lethality and in size, to as many as 10,000 fighters.

Like his father, Haqqani has thrived in part by maintaining delicate alliances with the border region’s militant factions. Haqqani holds a seat on al-Qaeda’s leadership council, analysts say, and receives ample funding from Arab backers. In North Waziristan, where the Haqqanis run religious schools and militant training camps, he has mediated disputes among factions of the Pakistani Taliban, from which he plucks fighters, said Ashraf, the researcher.

Grusomheter

Av en eller annen grunn hører vi lite konkret om grusomhetene Taliban og andre foretar seg. Men vi hører straks på nyhetene hvis NATO har bombet og sivile har blitt drept, til tross for at det oftest skjer for å beskytte NATO-soldater.

Two weeks ago, a band of Haqqani fighters rounded up all the men in one village of Afghanistan’s Khost province, residents said. They marched 10 into a valley, then blindfolded, bound and fatally shot six — among them a 16-year-old student and a tribal elder — on suspicion of spying.

«The son doesn’t care which tribe is the enemy or friend of another,» Abdul Wali, a tribal elder in Paktia province, near where the killings took place, said of Sirajuddin Haqqani. «He and his fighters just want to do terrorist activities.»

Some observers say Haqqani’s brutal tactics and perceived closeness to Pakistan have strained his relations with Omar, the Afghan Taliban leader, who has repudiated tactics that kill civilians.

Ny borgerkrig

Pådriverne for en vestlig tilbaketrekning og de som vil overlate Afghanistan til afghanerne, snakker ikke om hva som kan bli resultatet: en ny borgerkrig.

Taliban domineres av pashtunere. De opptrer hensynsløst mot andre folkegrupper som hazara og tadsjiker.

Karzai’s negotiations with the Haqqanis, Hekmatyar, and the Afghan Taliban have sparked concerns among ethnic Uzbeks, Tajiks, and Hazara, the groups that formerly made up the anti-Taliban Northern Alliance and who serve as the majority of the government and security forces. Former members of the Northern Alliance are openly talking of battling the Taliban if they are given a role in the government.

«Karzai is giving Afghanistan back to the Taliban, and he is opening up the old schisms,» said Rehman Oghly, an Uzbek member of Parliament and former Northern Alliance commander, told The New York Times. «If he wants to bring in the Taliban, and they begin to use force, then we will go back to civil war and Afghanistan will be split.»

Amrullah Saleh, the former chief of the National Directorate of Security, resigned weeks ago, in part because of President Karzai’s desire to share power with the Taliban. Saleh, a former leader in the Northern Alliance, has been critical of Karzai’s negotiations and has said that Pakistan openly controls the terror groups that conduct attacks in Afghanistan.

«It will be a waste of time to provide evidence of ISI involvement,» Saleh told Reuters. «They are a part of it. The Pakistani army of which ISI is a part, they know where the Taliban leaders are — in their safe houses.»

Men Pakistan er ikke det samme Pakistan som på 80 og 90-tallet. Pakistan har selv problemer med radikalisering, men korrupsjon, med militære og etterretning som driver sitt renkespill og tror de kan ri jihad-tigeren. Det er fare for at Pakistan eksporterer noe av ekstremismen tilbake til Afghanistan, slik at det blir en «doubling» og en «coupling». Vesten kan stå overfor en helt annen trussel enn på 90-tallet.

Det er fantastisk at Vesten har funnet seg i Pakistans dobbeltspill i alle disse år. Nå risikerer Vesten å tape når Pakistan skal innkassere gevinsten.

Pakistan, Afghanistan begin talks about dealing with insurgents

Afghan president meets with Siraj Haqqani: Report

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂