At Afghanistans Taliban kan operere i Pakistan er ikke noe som bare skjer pga problemer med kontrollen av den lange grensen, eller fordi elementer innen sikkerhetstjensten ISI driver frilansarbeid. ISI støtter Taliban aktivt på både operativt og strategisk nivå og det skjer i full forståelse med den øverste sivile og militære ledelsen av Pakistan. Støtte til Taliban er regjeringspolitikk.

Det hevder Matt Walden fra London School of Economics i en ny rapport som eksploderte i nyhetsmedier over hele verden søndag. Rapporten ble avfeid som grunnløs av Pakistan, men Waldens erfaringsbakgrunn og hans kilder er begge så vektige at det skal mer til å svekke rapporten.

Mr Waldman worked in Afghanistan for two and a half years as Head of Policy and Advocacy for Oxfam and is now a fellow of the Carr Centre for Human Rights Policy at the Harvard Kennedy School. He advised the Liberal Democrats on defence and foreign affairs from 2004 to 2006.

His study carries weight because it was based on interviews with nine Taleban field commanders and ten former senior Taleban officials, as well as Afghan elders and politicians, foreign diplomats and security officials. The ISI «provides huge support in terms of training, funding, munitions, and supplies», the Taleban field commanders are quoted as saying.

ISI har flere representanter i Quetta-shuraen som er Talibans krigsråd. Taliban foretar seg ingenting uten godkjenning fra ISI.

Det var ISI som forsynte Taliban med veibombene av plastikk som er vanskelig å oppdage. Disse har kostet hundrevis av NATO-soldater livet. Så sent som sist uke ble 30 NATO-soldater drept.

Selvfølgelig har vestlig etterretning kjent til informasjonen som Waldman offentliggjør. Det at det nå blir kjent, gjør at den bringes ut i det offentlige rom, hvor den skaper ringvirkninger. Hvordan vil den påvirke opinionen i feks. Storbritannia og USA?

Hvordan vil feks. Kongressen reagere? Den har bevilget milliardhjelp til Pakistan. Brukes pengene til å finansiere Taliban som kjøper våpen og bomber som dreper amerikanske soldater? Det kalles «doublecrossing» på amerikansk, og det er ikke noe amerikanerne pleier å like. Hva med velgerne? Hvordan vil de reagere når de hører at skattepengene går til et regime som dreper deres egne sønner og døtre?

Testimony by western and Afghan security officials, Taliban commanders, former Taliban ministers and a senior Taliban emissary show the extent to which the ISI manipulates the Taliban’s strategy in Afghanistan.

Pakistani support for the Taliban is prolonging a conflict that has cost the West billions of dollars and hundreds of lives. Last week 32 Nato soldiers were killed.

According to a report published today by the London School of Economics, which backs up months of research by this newspaper, «Pakistan appears to be playing a double game of astonishing magnitude» in Afghanistan.

The report’s author, Matt Waldman, a Harvard analyst, argues that previous studies significantly underestimated the influence that Pakistan’s ISI exerts over the Taliban. Far from being the work of rogue elements, interviews suggest this «support is official ISI policy», he says.

The LSE report, based on dozens of interviews and corroborated by two senior western security officials, states: «As the provider of sanctuary and substantial financial, military and logistical support to the insurgency, the ISI appears to have strong strategic and operational influence — reinforced by coercion. There is thus a strong case that the ISI orchestrates, sustains and shapes the overall insurgent campaign.»

Det mest utrolige i det som ble kjent igår var historien om hvordan Pakistans president besøkte et fengsel med Taliban-kommandanter og forsikret dem om at de var allierte og snart ville bli satt på frifot.

The report also alleges that Asif Ali Zardari, the president of Pakistan, recently met captured Taliban leaders to assure them that the Taliban had his government’s full support. This was vigorously denied by Zardari’s spokesman. Pakistani troops have launched offensives against militants in North and South Waziristan.

However, a senior Taliban source in regular contact with members of the Quetta shura told The Sunday Times that in early April, Zardari and a senior ISI official met 50 high-ranking Taliban members at a prison in Pakistan.

According to a Taliban leader in the jail at the time, five days before the meeting prison officials were told to prepare for the impending presidential call. Prison guards wearing dark glasses served the Taliban captives traditional Afghan meals three times a day.

«They wanted to make the prisoners feel like they were important and respected,» the source said.

Hours before Zardari’s visit, the head warder told the Taliban inmates to impress upon the president how well they had been looked after during their time in captivity.

Zardari spoke to them for half an hour. He allegedly explained that he had arrested them because his government was under increasing American pressure to end the sanctuary enjoyed by the Taliban in Pakistan and to round up their ringleaders.

«You are our people, we are friends, and after your release we will of course support you to do your operations,» he said, according to the source.

He vowed to release the less well-known commanders in the near future and said that the «famous» Taliban leaders would be freed at a later date.

Five days after Zardari’s visit, a handful of Taliban prisoners, including The Sunday Times’s source, were driven into Quetta and set free, in line with the president’s pledge.

Storbritannia

Ikke minst i Storbritannia gjør slike historier inntrykk. Britene har ofret mange liv. De har en stor pakistansk community, som pleier tett kontakt med hjemlandet. En del av denne kontakten følger etterretningstjenesten med på. Nesten alle terrorplot har sin opprinnelse i Pakistan. Hvis det nå kan bevises at Pakistan aktivt støtter og styrer Taliban, kan det utløse krav om reaksjoner.

Vil pakistanere kunne påvise visumfrihet, vil den pakistanske eliten kunne fortsette å nyte livet, investere i- og sende barna på utdannelse i Storbritannia?

En leser kommenterte:

On one side, Pakistan supports the killers of Nato forces. On another side, Bhutto’s son studies in Britain, Zardaris’ have properties in Britain and when in trouble will take shelter in Britain, the US and other European nations just like his wife. So, those who have been double crossing, backstabbing and partners of killers, are the most preferred friends and allies! What a way to chose friends and foes!

Det er neppe noen overdrivelse å tippe at den type dobbeltspill i lengden ikke vil bli tolererert.

Strategisk

Saken har en moralsk og politisk side. Den har også en militærstrategisk. Det vil ikke være mulig å vinne krigen mot Taliban hvis Pakistan støtter opp i den andre enden og gir talibanerne fritt spillerom i Pakistan.

«There is thus a strong case that the ISI orchestrates, sustains and shapes the overall insurgent campaign,» it said. «Without a change in Pakistani behaviour it will be difficult if not impossible for international forces and the Afghan Government to make progress against the insurgency.»

Hvordan legger man press på et land som er islamisert, kaotisk, korrupt, overbefolket, har atomvåpen og trues av en intern Taliban og et Al Qaida som gjerne vil styrte Zardari og hans korrupte elite?

Pakistan har flytt på at alternativet er enda verre. Det er en «oss eller avgrunnen»-strategi. Men nå er avgrunnen der likevel. Da må noe gjøres.

Blokkerer

Under fengselsbesøket møtte Zardari også Talibans nestkommanderende Mullah Abdul Ghani Baradar. Han hadde vært i kontakt med den afghanske regjering om muligheten for fredsforhandlinger. Arrestasjonen ble sett på som et forsøk på å blokkere forhandlingsveien. Pakistan vil ha full kontroll på hva som skjer med Afghanistan.

To andre Taliban-kommandanter ble også arrestert: mullah Abdul Qayyum Zakir og hans nære venn og samarbeidspartner mullah Abdul Rauf. De ble løslatt etter to dager, og man tror at ISI har full kontroll over Talibans forhandlingsvilje, dvs. det blir ingen forhandlinger.

ISI har for øvrig kontroll med Taliban gjennom Quetta-shuraen:

Up to seven of the Afghan Taliban leaders who sit on the 15-man shura are believed to be ISI agents. However, some sources maintain that every member of the shura has ISI links.

«It is impossible to be a member of the Quetta shura without membership of the ISI,» said a senior Taliban intermediary who liaises with the Afghan government and Taliban leaders.

The LSE report states: «Interviews strongly suggest that the ISI has representatives on the shura, either as participants or observers, and the agency is thus involved at the highest levels of the movement.»

Terror

ISI står bak Talibans angrepsmål i Afghanistan: mot NATO-kolonner, jenteskoler, leger, lærere, NGO’er, landsbyeldste – aksjoner som i verdens øyne fremstår som barbariske og terror.

I den ene enden forsøker NATO og USA å drive nasjonsbygging. I den andre ber ISI Taliban om å drepe nøkkelpersonell og ødelegge skoler og bygninger som utgjør det sivile samfunn.

Strategies that the ISI encourages, according to Taliban commanders, include: cutting Nato’s supply lines by bombing bridges and roads; attacking key infrastructure projects; assassinating pro-government tribal elders; murdering doctors and teachers; closing schools and attacking schoolgirls.

ISI agents hand chits to Taliban commanders who use them to buy weapons at arms dumps in North Waziristan.

For en tid tilbake hadde New York Times en lang artikkel om angrepet på en jenteskole i Afghanistan. Jentene ble angrepet med syre, noe som vakte stor oppsikt. Sporene førte tilbake til Pakistan, og ikke til Taliban-kommandanter, men til pakistanske myndigheter, kunne artikkelen fortelle.

Veibomber

Den samme destruktiviteten finner vi i utplassering av veibomber. Det var ISI som skaffet bombene som har drept så mange soldater.

The Taliban’s «plastic bombs» — the low metal content improvised explosive devices (IEDs) that kill the majority of British soldiers who die in Afghanistan — were introduced to the Taliban by Pakistani officials, according to Taliban commanders, the Taliban intermediary and western officials. The materials allow Taliban sappers to plant bombs that can evade Nato mine detectors.

Selvmordsbombere

Det påstås til og med at ISI utdanner selvmordsbombere og betaler familien en betydelig sum i kompensasjon, når bomberen har sprengt seg selv i lufta.

Rasoul, the Taliban commander from Wardak province, also alleged that the ISI pays 200,000 Pakistani rupees (£1,600) in compensation to the families of suicide bombers who launch attacks on targets in Afghanistan.

«They need vehicles, fuel and food. They need ammunition. They need money and guns. They need clinics and medicine. So who is providing these things to the Taliban if it’s not Pakistan?» a former Kabul police chief said.

Trening og logistikk

ISI og Pakistan kopierer støtten de ga til mujahedin under kampen mot sovjetiske styrker. Men denne gang er motstanderen NATO og de mottar milliarder fra vestlige land.

Camps within Pakistan train Taliban fighters in three different sets of skills: suicide bombing, bomb-making and infantry tactics. Each camp focuses on a different skill.


In the eastern province of Khost, one commander described how Pakistani military trucks picked his men up from training camps in Pakistan and ferried them to the Afghan border at night.

Once at the border, Pakistanis dressed in military uniform gave the commander a list of targets inside Afghanistan. Taliban fighters then ferried the weapons and ammunition into Afghanistan using cars, donkeys, horses and camels.

Pakistans støtte og kontroll over Taliban er så stor at det har skapt friksjon innad i Taliban. Kommandantene som er i lomma på Pakistan har større ressurser, og må gjøre som de blir fortalt. Det skaper misnøye og misunnelse hos andre som ikke er begunstiget, eller ikke vil bli kontrollert.

Pakistan puppet masters guide the Taliban killers

Growing evidence suggests the government in Islamabad arms the insurgents, gives them targets and has seats on their war council
Miles Amoore in Kabul

Pakistan’s ISI military intelligence accused of directly funding Taleban

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂