Militslederen som antas å stå bak angrepet på Hotel Serena i januar, Jalaluddin Haqqani, står trolig fortsatt på lønningslisten til Pakistans sikkerhetsapparat, skriver International Herald Tribune.

Amerikanerne ser med økt bekymring på aktiviteten i de pakistanske grenseområdene, der Al Qaida og pakistansk Taliban samarbeider som hånd i hanske. En av de hyppigst nevnte Taliban- militsene er Haqqanis.

U.S. intelligence officials say that the threat emanating from Pakistan’s tribal areas is growing and that Pakistani networks there have taken on an increasingly important role as an ally of Al Qaeda in plotting attacks against American and other allied troops in Afghanistan, and in helping foreign operatives plan attacks on targets in the West
..
Military and intelligence officials say that Al Qaeda and its affiliates now have a haven to plan attacks, just as they used camps in Afghanistan before the attacks of Sept. 11, 2001. Michael Hayden, the CIA director, said last month that the security situation along the Afghanistan-Pakistan border «presents clear and present danger to Afghanistan, to Pakistan and to the West in general, and to the United States in particular.»
..
Intelligence officials say they believe that leaders of the Pakistani Taliban and other militant groups have in recent months forged closer ties to the cadre of Qaeda leaders in the tribal leaders. Officials say that they believe that the leader of the Taliban there, Jalaluddin Haqqani, may have died last year, and that his son has made aggressive efforts to recruit foreign fighters from the Gulf and elsewhere in Central Asia to move to Pakistan.

«The relationship between the Taliban and Al Qaeda, and Al Qaeda and other groups such as the Haqqani network, are stronger today than they were, and they’re primarily based on the Pakistani side of the border,» said Seth Jones, an analyst with the RAND Corporation, in congressional testimony this month after his trip to Afghanistan.

Allied officials have accused Sirajuddin Haqqani of organizing a suicide attack on March 3 that killed two NATO soldiers at an Afghan government office. He is also suspected of orchestrating a bomb attack in January at the Serena Hotel in Kabul that killed six people.

Norsk presse har ikke gått videre på hvordan generalsekretær Ban Ki-moon bare tiimer etter angrepet i Kabul kunne gå ut og si at utenriksminister Jonas Gahr Støre var målet.

Angrepet var enestående. Haqqani høres ikke ut som en foretar en blind manøver. Kan det tenkes at pakistanske eller amerikanske kilder hadde informasjon om Haqqani basert på avlytting/overvåking?

Gahr Støre gikk langt i å bagatellisere og bortforklare angrepet da han sa at det slett ikke var sikkert at det var Taliban som sto bak.

Terroren mot norske styrker, mot pakistanere, mot Europa og Vesten, har sitt opphav i grenseområdene, i «tribal areas». Et angrep herfra vil få store konsekvenser: i behandlingen av pakistanere i Storbritannia, og det kan ramme visumfriheten mellom Europa og USA. Man skal heller ikke se bort fra at Norge kan fungere som et transittland for terror.

At ikke Haqqanis rolle er nærmere belyst i norske medier, er merkelig. Den nye pakistanske regjeringen ønsker å distansere seg fra USA og går inn for forhandlinger med jihad-militsene. Er det slike signaler den norske regjering tar hensyn til?

Leder av Fredforskningsinstituttet, Svein Tønnesson, gikk sist uke mot at norske spesialsoldater som driver opplæring av afghanerne, skulle ledsage disse ut på oppdrag i sør. Det vil kunne begrense norsk handlingsrom i Afghanistan, mente Tønnesson, og viste til at Kai Eide er utnevnt til FNs utsending i Afghanistan.


U.S. military urges widening of Pakistan attacks

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.