Elementer innenfor den pakistanske militære etterretningstjenesten, ISI, ga støtte til Taliban-gruppa som gjennomførte angrepet på den indiske ambassaden i Kabul 7. juli der over 40 mennesker ble drept. Det sier amerikanske etterretningskilder til Washington Post.

Nyheten er en politisk bombe. Det betyr at ISI igjen driver et farlig spill i Afghanistan, som til og med innebærer angrep på India. Alarmklokkene vil ringe i mange hovedsteder. At amerikanerne velger å gå ut med opplysningene, er i seg selv et kraftig politisk statement. Pakistan kan ikke holde på med et dobbeltspill som kan utløse regional krig.

The finding, based partly on communication intercepts, has dramatically heightened U.S. concerns about long-standing ties between Pakistan’s Inter-Services Intelligence agency, or ISI, and Taliban-allied groups that are battling U.S. forces in Afghanistan, according to two U.S. government officials briefed on the matter.

Ambassadeangrepet tilskrives den pakistanske Taliban-lederen Jaluddin Haqqani. Det var også han som skal ha stått bak angrepet på Serena Hotel i januar.

Amerikanerne sier det også var Haqqani som forsøkte å drepe president Karzai. Implisitt må man spørre om ISI også sto bak attentatforsøket på Karzai og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Perspektivene er svimlende, og det kan være det gir norsk UD panikk, siden man umiddelbart dementerte at angrepet var rettet mot utenriksministeren. Men jo flere bevis på planlegging og sentral styring, jo mer indikerer det at angriperne visste hvem som befant seg på hotellet.

«There continues to be evidence of Taliban and Haqqani network involvement in the Indian Embassy bombing as well as the attempted assassination of [Afghan President Hamid] Karzai,» said a senior U.S. official briefed on the reports. He said there was «significant» evidence suggesting that individual ISI members provided logistical support to the embassy bombers. He declined to elaborate further.

U.S. Officials: Pakistani Agents Helped Plan Kabul Bombing

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂