Nytt

Ni amerikanske soldater ble drept i Afghanistan søndag morgen, men Taliban-krigerne kom fra Pakistan og det er der det virkelige problemet ligger for ISAF og USA.

Lovløsheten i grenseområdene vokser, og pakistanske myndigheter viser ingen vilje til å gjøre noe med det. Tvertom. Pakistans utenriksminister, Shah Mahmood Qureshi, var i Washington før helgen og gjorde det klart at amerikanske spesialstyrker ikke får lov å operere på pakistansk territorium.

«Our government’s policy is that our troops, paramilitary forces and our regular forces are deployed in sufficient numbers. They are capable of taking action there. And any foreign intrusion would be counterproductive,» he said Saturday. «People will not accept it. Questions of sovereignty come in.»

Den nye øverstkommanderende for ISAF, general David McKiernan, var opptatt av de lovløse grenseområdene i Pakistan da han skulle kommentere tapet av de ni soldatene.

Throughout the interview, General McKiernan repeatedly returned to the issue of the sanctuary that militants enjoy in the tribal areas of Pakistan, as a growing problem that is directly causing instability in Afghanistan.
..
General McKiernan said that militant insurgents are firing almost daily across the border from Pakistan at Afghan, American and NATO military border posts. Those attacks are a main factor in the sharp increase in combat violence in Afghanistan in the last few months, he said.

«A cross-border kinetic event — we have probably had at least one almost every day I have been here,» the general, who has been in the post for 40 days, said in an interview at the Kabul headquarters of ISAF, known formally as the International Security Assistance Force.

The interview marked the first time that a senior commander has stated so clearly that militant groups are firing into Afghanistan from positions inside Pakistan, as well as infiltrating across the border.

Forsvarssjef Mike Mullen var i Pakistan lørdag for samtaler om situasjonen i grenseområdene. Hans fjerde besøk hittil i år. Mullen ga uttrykk for USAs stigende bekymring for infiltrasjonen over grensen.

Men det kan være det er Pakistan som blir sittende med svarteper til syvende og sist. En ting er den passive linjen med å la Taliban og Al Qaeda operere fritt, og kalle det dialog og våpenhvile. Noe annet er hvis sikkerhetstjenesten ISI igjen er aktive for å destabilisere Afghanistan. Da afghanske myndigheter beskyldte ISI for å stå bak bomben mot den indiske ambassaden i Kabul sist uke, vakte det ikke oppsikt. Men når India sier det samme, er saken en annen.

India’s national security adviser has said Pakistan’s ISI intelligence service was behind a suicide car-bomb attack on the Indian embassy in the Afghan capital of Kabul last week that killed 41 people.

«We have no doubt that the ISI is behind this,» M.K. Narayanan told NDTV late on Saturday, referring to Pakistan’s Inter-Services Intelligence agency.

He told another news channel India had a «fair amount» of evidence linking the ISI to Monday’s car bomb. Among the dead were an Indian defense attache and a diplomat.
..
Narayanan told NDTV he hoped the peace talks, which the nuclear-armed rivals resumed in 2004, would continue.

«We are in the favor of the peace process, but the ISI is not in any way part of it. The ISI is playing evil. The ISI needs to be destroyed,» he said, according to a transcript of the interview on the NDTV Web site.

India blames Pakistan for Kabul embassy attack

9 U.S. Soldiers Killed in Attack in Afghanistan