Afghanerne har pågrepet to av skyldige bak attentatet på Hotel Serena. De sier angrepet ble styrt av Mullah Abdullah, som er høyre hånd til en jihad-leder i Pakistans grenseområder. Taliban lover å angripe restauranter og hoteller hvor utlendinger er gjester, men det vil neppe gjøre dem populære blant Kabuls befolkning.

En av angriperne ble arrestert inne i hotellet, en bakmann ble arrestert på vei over grensen til Pakistan, sa etterretningssjef Amrullah Saleh på en pressekonferanse. Afghanerne har kanskje bedre peiling enn norske journalister gir inntrykk av. I norske medier er man mer opptatt av å fortelle hvor fryktinngytende og flinke Taliban er.

«We will target all these restaurants in Kabul where foreigners are eating,» Zabiullah Mujahid, a Taliban spokesman, told The Associated Press by phone. «We have jihadists in Kabul right now and soon we will carry out more attacks against military personnel and foreigners.»

Talibans målsetting høres ikke spesiell smart ut. Utlendinger er drivkraften i økonomien i Kabul. Hvis de skremmes bort, vil mye av økonomien kollapse.

Når man høres Salehs fremstilling blir man ikke så lite imponert over afghanerne. De ble tatt på sengen, men slo tilbake. Allerede i åpningsfasen ble en av de fire angriperne drept på parkeringsplassen av en vakt. Kanskje motstanden hindret dem å trenge inn på hotellet, slik planen åpenbart var.

Amrullah Saleh, the head of Afghanistan’s intelligence service, said three militants stormed the hotel. A guard shot and killed one attacker at the gate to the hotel’s parking lot, which triggered his suicide vest.

A second attacker blew himself up near the entrance to the hotel’s lobby, and the third attacker made it inside the hotel and shot his way through the lobby and toward the gym, Saleh said. A man suspected of being the third attacker was arrested after the assault Monday. He had been wearing a police uniform during the attack.

The three militants stormed the popular luxury hotel just after 6 p.m. More than 30 U.S. soldiers in a half-dozen Humvees rushed to the hotel, and security personnel from the nearby U.S. Embassy ran to the scene.

Blood covered the lobby floor as gunfire rang out, witnesses said.

Saleh said the attack was masterminded by Mullah Abdullah, a close ally of Siraj Haqqani, a well-known militant leader thought to be based in Miran Shah, the main town in Pakistan’s lawless tribal region of North Waziristan. The U.S. military has a $200,000 bounty out on Haqqani.

Police arrested a man named Humayun, allegedly a key link to Abdullah, in eastern Afghanistan on Tuesday as he was trying to flee to Pakistan, Saleh said, accusing him of supplying the assailants with weapons, explosives and suicide vests and driving them to the hotel.

Saleh virker streetwise. Det høres meget plausibelt ut at angrepet ble planlagt i Waziristan. Derimot høres det ikke overbevisende ut når UDs Kai Eide sier at Jonas Gahr Støre ikke var målet. Det kan nok ha vært utlendinger generelt, men ikke Gahr Støre, sa Eide til NRK.

Dagens mest tåpelige var NUPIs Laila Bokhari som sa Taliban er så flinke til å håndtere mediene, og nevnte Mullah Dadullahs pris på norske soldaters hode i rent gull under karikaturstriden. Dette ble da oppfattet som stupid og barbarisk, ikke smart. Den som oppfatter Taliban som media-savy må selv være trollbundet av dem.

Amerikanerne handler: De sender 3.200 soldater til Afghanistan til våren.

Taliban promises more Kabul attacks