FNs generalsekretær sier utenriksminister Jonas Gahr Støre var målet for Talibans selvmordsaksjon mandag ettermiddag i Kabul. At angrepet var bevisst rettet mot Norges utenriksminister er en dramatisk opptrapping av Norges situasjon i Afghanistan.

U.N. Secretary General Ban Ki-moon said the Norwegian foreign minister, who was not hurt, was the target of the assault, which came as the Norwegian embassy was holding a meeting at the Serena Hotel. Two State Department officials said at least one American was among the dead.

The U.N. secretary-general said Stoere was the target but could not say why.

«They do not care whoever, whatever. This is really a serious crime against humanity,» Ban told several reporters at U.N. headquarters in New York.

Det er meget spesielt at FNs generalsekretær går ut så kort etter et angrep og identifiserer målet. Ban Ki-moon må ha meget gode kilder, som han av naturlige grunner ikke kan røpe.

Tanken om at Gahr Støre var målet syntes vanskelig å svelge for norske medier og politikere. Norske medier var opptatt av å formidle Talibans versjon: de påsto at Gahr Støre ikke var målet.

I det hele tatt var tendensen til bagatellisering merkbar blant norske kommentatorer. Kristian Berg Harpviken sa at Hotel Serena var et yndet terromål. Det sier slett ikke byråene. De sier det er ett av de dristigste angrepene siden krigen i 2001.

Militants with suicide vests, grenades and AK-47 rifles attacked a luxury hotel on Monday, killing at least six people in the most brazen attack yet on Western civilians in Kabul, witnesses and a Taliban spokesman said.
..
It appeared to be the first direct assault on a hotel in Kabul since the fall of the Taliban in 2001. The assailants also appeared to concentrate on the hotel’s gym and spa, where foreigners relax and work out.

Kontrasten er stor til Berg Harpvikens versjon:

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken ved PRIO mener det er for tidlig å si at dette er et politisk motivert attentat rettet spesielt mot Norge.

– Vi vet at Serena-hotellet ofte huser utlendinger og militære og sivile ledere fra USA. Hotellet er et yndet terrormål uansett, sier han til VG Nett.

6 killed in attack on luxury Kabul hotel

– Hotellet er et yndet terrormål

Les også

-
-
-
-
-
-
-