Pakistanske myndigheter sier de vil kaste ut 1,7 millioner afghanere som oppholder seg ulovlig i landet i løpet av den neste måneden.

Dette melder NTB-Reuters-AFP.

– De illegale immigrantene og illegale utenlandske statsborgerne som bor i Pakistan får en frist til 1. november på å forlate landet, sier landets midlertidige innenriksminister Sarfraz Bugti.

Bakgrunnen er et antall angrep som regjeringen i Pakistan mener militante afghanere står bak. Afghanistan avviser påstandene.

Rundt 1,3 millioner afghanere er registrert som flyktninger i Pakistan og 880.000 flere har juridisk status for å bli i landet, ifølge de siste FN-tallene.

Men Bugti hevder at det i tillegg til dette er 1,7 millioner afghanere som oppholder seg ulovlig i Pakistan. Disse anklages for å stå bak 14 av de 24 selvmordsangrepene i Pakistan i år. Bugti sier disse afghanerne må reise ut av Pakistan, eller så vil de bli tvangsdeportert.

Taliban reagerer

Taliban reagerer kraftig på trusselen.

– Pakistans oppførsel overfor afghanske flyktninger er uakseptabel, sier Zabihullah Mujahid, talsperson for Taliban-regjeringen i Afghanistan, i et innlegg på meldingstjenesten X.

– Pakistan bør revurdere planene sine. Afghanske flyktninger er ikke involvert i Pakistans sikkerhetsproblemer. Så lenge de forlater Pakistan frivillig, bør landet tolerere dem, sier Mujahid.

Forholdet mellom Taliban og den pakistanske regjeringen er spent. Tre pakistanske soldater og to militante er drept i militæraksjoner nær grensen mellom Pakistan og Afghanistan tidlig i september, og flere skuddvekslinger ved grensen har medført at en viktig handelsrute mellom de to landene ble stengt 6. september. Den ble dog gjenåpnet litt over en uke senere.

Afghanske tjenestemenn i Pakistan sier at lokale myndigheter allerede hadde begynt å samle inn afghanere – både de med og uten juridisk status for å forbli.

Totalt bor det 4,4 millioner afghanere i Pakistan, inkludert 1,7 millioner som ikke er registrerte og anses som illegale migranter.

Pakistans ultimatum til migrantene, hvorav de fleste har bodd i landet i årevis, kom etter et møte mellom sivile og militære ledere for å gjennomgå lov-og-orden-situasjonen etter to selvmordsbomber som sist fredag drepte minst 57 mennesker.

Bugti sa at en av selvmordsbomberne var en afghansk statsborger, og han anklaget også Indias etterretning for å være involvert.

Den pakistanske regjeringen hevder at væpnede afghanske grupper trener opp krigere i Afghanistan for å planlegge angrep inne i Pakistan.

Det er betegnende at afghanere sliter å tilpasse seg i sitt nærmeste naboland, som har samme religiøse bakgrunn. Mange vil stille spørsmål ved om hvordan afghanere skal lykke med å tilpasse seg i europeiske land, i en helt annen verdensdel med en helt annerledes kultur.

BBC    Times of India

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.