Pakistans overgangsregjering godkjente tirsdag å repatriere mer enn 1,1 million afghanske migranter.

Hundevis arrestert

Pakistanske myndigheter sier at bortimot én million afghanere er flyktet til Pakistan efterat USA trakk seg ut av Afghanistan. Disse kommer ovenpå opptil flere millioner som i årevis har bodd i nabolandet. Det er rundt 1,3 millioner registrerte afghanske migranter i Pakistan og minst 400.000 oppholder seg ulovlig i landet. Mer enn 700.000 afghanere mangler eller har utløpt oppholdstillatelse.

Tallene varierer, men ifølge statistikk fra FNs høykommissær for flyktninger var antallet afghanske flyktninger i Pakistan 3,7 millioner pr. juni iår.

Pakistansk politi har de siste månedene arrestert hundrevis av afghanere. I Karachi alene er mere enn 700 arrestert siden begynnelsen av september. Mange skal allerede være sendt hjem.

Afghanerne klager over en økende anti-afghansk stemning og vilkårlige arrestasjoner av et politikorps som presser dem for penger og ignorerer juridiske dokumenter.

Terrormedvirkning og kriminalitet

Afghanske migranter beskyldes for å være involvert i og for tilretteleggelse for terror, finansiering av terrororganisasjoner, valutasmugling, narkotikasmugling og mye annet. Tilstedeværelsen av utlendinger med ulovlig opphold utgjør en betydelig sikkerhetstrussel for Pakistan:


Pakistans grense mot Afghanistan er porøs og hindrer ikke bevegelser mellom de to landene. Afghanske terrorister krysser ofte grensen til Pakistan i regioner som omtales som «terrorparadiser».

Utsendelsen av 1,1 million afghanere planlegges gjennomført i etapper og vil ta tid. Det er forventet at mange vil forsøke på egenhånd eller ved hjelp av menneskesmuglere, å ta seg videre til tredjeland.

 

Om du ikke allerede har gjort det:
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.