David Sassoli taler i EU-parlamentet i Strasbourg 6. juli 2021. Foto: Christian Hartmannn / Pool via AP / NTB.

EU-kommisjonen bør påta seg å fordele afghanere som flykter fra Taliban, jevnt mellom landene i Europa, sa EU-parlamentets president David Sassoli til pressen onsdag under et besøk i Litauen.

Sassoli tror at Talibans maktovertagelse i Afghanistan vil legge til rette for en migrasjonsbølge mot Europa, og mener at verdensdelen må opptre etisk, melder Politico.

“I believe that the European Commission could be tasked with an equal redistribution among all European countries,” Sassoli said, standing alongside Lithuanian Prime Minister Ingrida Šimonytė. “I think that the Commission can fulfill this task well and with equanimity … I think that this can also be done quickly.”

Sassolis optimisme til tross var det ingen tegn til noen felles EU-strategi da unionens innenriksministre møttes onsdag. Land som Ungarn og Polen forventes å stritte hardt imot slike planer, men heller ikke en toneangivende EU-stat som Frankrike har signalisert at døren står åpen for afghanere.

Macron virker mer opptatt av å demme opp for en migrasjonsbølge:

Earlier this week, French President Emmanuel Macron did not talk about relocating Afghan refugees, but said France and Germany would push for a European plan to tackle migration flows from Afghanistan.

The plan, he said, would focus on “the fight against irregular flows, solidarity in the effort, the harmonization of protection criteria and the establishment of cooperation with transit and host countries such as Pakistan, Turkey or Iran.”

Europa kan ikke bære en slik byrde alene, poengterer Macron, som med det antyder at afghanske migranter bør fordeles til andre land. I Tyskland har CDUs statsministerkandidat Armin Laschet allerede sendt lignende signaler. 2015 må ikke gjentas, sa Laschet tidligere denne uken.

Likevel ligger det an til at et betydelig antall afghanere kommer til Europa. Blant landene som ventes å gjøre USA en tjeneste ved å overta afghanske migranter, er Kosovo, Albania og Nord-Makedonia, skriver Die Welt.

Også Uganda, som mottar mye utviklingshjelp fra USA, er rede til å ta imot afghanere.

Land som Tyrkia, Iran og Pakistan er derimot motstrebende til å ta imot afghanere mot betaling, skriver den tyske avisen.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂