Ursula von der Leyen i EU-hovedkvarteret i Brussel den 24. november 2020. Foto: Olivier Matthys / Pool via AP / NTB.

EU-kommisjonen vil utelukke Polen og Ungarn fra uniones gjenreisningsfond på 750 milliarder euro dersom det ikke blir snarlig enighet om EUs langtidsbudsjett, sa kommisjonspresident Ursula von der Leyen onsdag til EU-parlamentets president David Sassoli.

Det opplyser to tjenestepersoner i EU-parlamentet til Politico.

In a video call with Sassoli, von der Leyen said she wanted to “salvage the recovery fund,” and “propose reinforced cooperation at 25,” one of the two officials said — adding that such a move would mean the European Parliament would not vote to approve the related seven-year EU budget plan currently on the table.

Gjenreisningsfondet er en del av krisepakken på 1800 milliarder euro som EU vil bruke til å sette ny fart i økonomien etter koronaen.

Polen og Ungarn har imidlertid lagt ned veto både mot langtidsbudsjettet og kriseplanen, fordi begge er knyttet til en klausul som gjør det mulig for unionen å holde tilbake pengeoverføringer til land som anses å bryte rettsstaten. Polen og Ungarn hevder at Brussel bruker anklager mot de to landene om brudd på rettsstaten som et politisk våpen for å tvinge dem til å godta EU-politikk de ikke ønsker.

I Brussel utreder man muligheter for å omgå de to landenes veto:

One senior Commission official said that alternative “solutions,” including enhanced cooperation within the framework of EU law, could be put in place “rapidly” if Hungary and Poland maintain their veto on the financial measures. But the official did not specify which approach the Commission planned to take.

Man tenker seg også løsninger for de 25 andre EU-landene utenfor selve EU-systemet, selv om dette er komplisert:

Another option for capitals to circumvent Hungary and Poland would be to set up a fund outside of EU structures, through an intergovernmental treaty.

“If you go for an intergovernmental solution you would have to reinvent the wheel completely, and this takes quite some time,” the Commission official said.

I mellomtiden avventer man en politisk løsning fra EUs sterke kvinne:

German Chancellor Angela Merkel indicated Monday that she could be willing to make some concessions to Budapest and Warsaw, which have vowed to remain united in opposing the current proposal.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.