Ursula von der Leyen i EU-hovedkvarteret i Brussel den 24. november 2020. Foto: Olivier Matthys / AP / Pool / NTB.

Polen og Ungarn bør gå til sak i EU-domstolen hvis de har noe imot at EUs langtidsbudsjett og gjenreisningsplan forutsetter at utbetalinger kan blokkeres hvis medlemsland begår brudd på rettsstaten, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

En slik forutsetning er passende, forholdsmessig og nødvendig, sa kommisjonspresidenten i en tale onsdag, skriver Politico.

In a speech to the European Parliament, von der Leyen defended the scheme that would link EU payments to respect for certain rule-of-law criteria as «appropriate,» «proportionate» and «necessary.»

«It’s very difficult to imagine that anybody can have anything against that,» she said.

Hvis de mener at dette er ulovlig, er domstolen rett instans, mener von der Leyen.

Polen og Ungarn har lagt ned veto både mot langtidsbudsjettet og investeringsplanen på 1800 milliarder euro som er ment til å sette ny fart i EU-økonomien, som er hardt rammet av epidemien.

De to landene er av den oppfatning at EU bruker påstander om brudd på rettsstaten i deres land som et pressmiddel mot stater som hverken ønsker migranter eller faller i smak ideologisk i Brussel og Berlin.

Polens parlament stadfestet nylig vetoet som ble nedlagt av den polske regjeringen.

 

 

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.