Erna Solberg stemte for å kaste Viktor Orbán og regjeringspartiet Fidesz ut av den konservative europeiske alliansen EPP. Foto: Fabrizio Bensch og Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix.

Ungarns statsminister fnyser av den økende kritikken fra «Brussel-bobla». Erna Solberg og tolv konservative partiledere vil bryte med partiet hans.

– Hva er det de bruker tiden på i Brussel? På oss. De burde jobbe for å redde menneskeliv, det er det som haster. Jeg skjønner meg ikke på folkene som sitter i Brussel-bobla, sier statsministeren i et radiointervju fredag.

Kritikken mot Orbán har tiltatt etter at en ny unntakslov i forbindelse med koronakrisen gir ham fullmakt til å styre ved dekret på ubestemt tid.

Kan bli kastet ut
Fredag kom 13 partiledere – inkludert Høyres Erna Solberg – med en felles erklæring der de tar til orde for å ekskludere Orbáns parti Fidesz fra den konservative alliansen EPP. De uttrykker «dyp bekymring for den politiske utviklingen i Ungarn».

– Vi går en vanskelig tid i møte. Et sterkt og samlet Europa, som forplikter seg til verdiene det er tuftet på – frihet, demokrati, likhet, rettsstatens prinsipper og respekt for menneskerettigheter og menneskeverd – er nødvendig for oss alle, skriver lederne.

Ungarns regjeringsparti er allerede suspendert på ubestemt tid fra EPP, som er den største partigruppen i EU-parlamentet.

EU-topp bekymret
Også fra offisielt EU-hold er det kommet skarp kritikk. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen advarte tidligere i uken mot å la unntakslover under pandemien gå ut over «grunnleggende prinsipper og verdier». Hun har forståelse for at det innføres krisetiltak, men er bekymret for at enkelte tiltak går for langt.

– Jeg er særlig bekymret for situasjonen i Ungarn, sa hun., sa EU-toppen, som for øvrig også tilhører EPP.

Vil ha sanksjonsmulighet
Fredag tar Tysklands europaminister Michael Roth igjen opp tanken om å bygge inn sanksjonsmuligheter i EUs kommende langtidsbudsjett. Flere land vil ha mulighet til å innføre sanksjoner mot andre medlemsland for vedvarende brudd på rettsstatens prinsipper.

Da EU-kommisjonen foreslo en slik løsning, kalte Ungarn det utpressing og truet med å legge ned veto mot hele budsjettet. Polen, som også ville være i en utsatt posisjon, kalte det et grovt forsøk fra kommisjonen på å tilrane seg makt.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.