Viktor Orban forlater EU-toppmøtet i Brussel den 18. juli 2020. Foto: John Thys / Pool via AP / NTB.

Ungarns statsminister Viktor Orbán har onsdag kunngjort at hans parti Fidesz forlater EPP-gruppen av angivelig konservative partier i EU-parlamentet. Bakgrunnen for utmeldelsen er et vedtak i EPP som åpner for at medlemspartier kan ekskluderes fra gruppen, melder Politico.

A total of 148 MEPs voted in favor, and 28 against, new rules that would allow the European People’s Party (EPP) group — the biggest in the Parliament — to vote for the exclusion of “a Member or Members of the Group.”

Vedtaket var et første skritt på veien til en eksklusjon av Fidesz som mange i EPP har tatt til orde for, men Orbán tok hintet og forlot selv gruppen.

Orbán responded quickly with a letter, making clear his party would not stick around for a vote to kick it out of the group.

“I hereby inform you that Fidesz MEPs resign their membership in the EPP group,” Orbán wrote to group leader Manfred Weber. He described the rule changes as “clearly a hostile move against Fidesz and our voters.”

Utmarsjen gleder utvilsomt store deler av EPP-gruppen, som lenge har rettet voldsomme anklager mot det ungarske regjeringspartiet, først og fremst at Fidesz angivelig undergraver demokratiet. Problemet med EPP-gruppens kritikk av Ungarns demokratiske mangler, er at den kommer fra personer som kaster stein i glasshus.

For mange av partiene i gruppen fører selv en politikk som er klart mer antidemokratisk enn Orbáns, først og fremst ved at de er i ferd med å gi bort sine egne folks hjemland til mennesker fra resten av verden. Det gjelder både Angela Merkels CDU og Erna Solbergs Høyre, som er assosiert medlem i EPP-familien, for å nevne to nærliggende eksempler.

Det er med andre ikke lenger tale om folkestyre, altså at folket styrer, men at folket ikke bare blir styrt av makteliten, men også erstattet av andre folk. Det er følgelig de som avvikler demokratiet, som kritiserer andre for ikke å være demokratiske nok.

Mediesituasjonen i Ungarn har også vært et anklagepunkt mot Fidesz, og ikke nødvendigvis et helt ugyldig sådant. Men igjen må man se på hva slags mennesker det er som står på prekestolen. Land som holder seg med subsidierte medier, eller land der statsministeren ber Facebook-sjef Mark Zuckerberg om å ta affære mot «hatprat», et politisk veldig fleksibelt ord, kan vanskelig kritisere mediesituasjonen andre steder med nevneverdig autoritet.

Big Techs dominans over samfunnet er ellers et av de fremste tegnene på at demokratiet har veket plassen for et oligargisk teknokrati, der det enkelte menneske ikke lenger har noe som helst det skulle ha sagt.

Viktor Orbán selv har aldri lagt skjul på at kritikken mot Ungarn etter hans oppfatning skyldes at den ungarske regjeringen avviser masseinnvandring, islam og kjønnsideologi, for i stedet å fremheve landets kristne arv.

Sånn sett blir Ungarn og andre østeuropeiske land hår i suppen for vesteuropeiske politikere som omgjør sine egne land til shithole countries. Når deres egne borgere drar på tur til Ungarn, Polen eller Tsjekkia, oppdager de at det fortsatt finnes et Europa som ikke er fast bestemt på å ødelegge seg selv.

Den største ironien i alt dette er at EPP-gruppen kaller seg konservativ, samtidig som den har sin fulle hyre med å omgjøre Europa til det ugjenkjennelige. Vår tid snur det meste på hodet. 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.