Ungarns statsminister Viktor Orbán har opplevet en ekstraordinær politisk suksess i hjemlandet og oppnådd en oppslutning som øvrige europeiske politikere bare kan misunne ham. Han viser Europa at det finnes alternativer til å oppgi sin nasjonale suverenitet og bøye seg for Brussel, skriver den franske forfatteren Thibaud Gibelin i sin bok «Pourquoi Viktor Orbán joue et gagne» som nu er oversatt til ungarsk.

– I løpet av få år er Viktor Orbán blitt selve symbolet på Sentral-Europa. Ungarns statsminister representerer viktige politiske tendenser spesielt i nabolandene, sier Gibelin i et intervju med den ungarske nyhetsportalen Index.

Gibelin fremstiller den ungarske lederen som en gallionsfigur for ikke bare Vestens konservative partier, men også som en kilde til ideologi og strategi.

– Idag representerer Viktor Orbáns Ungarn alle nasjoner som streber etter suverenitet, skriver Gibelin i sin bok.

Mysterium for Europas politiske analytikere

Konservative politikere fra andre land søker å etterligne Orbáns suksess ved valg samtidig som de ønsker å styrke egne nasjoners uavhengighet.

– All vestlig kritikk av Ungarn er fokusert på landets statsminister. Spørsmålet blir da hva Viktor Orbán representerer. Hans nasjonalkonservative parti Fidesz’ seier i 2018 var et fullstendig mysterium for Europas politiske analytikere. Partiets sterke avvisning av migrasjon og dets kampanje mot ‘Soros-planen’ ble brukt til å skamlegge den ungarske konservative elite. 

– Hvordan kunne denne politikken ha oppnådd demokratisk legitimitet? Det er det spørsmålet jeg har prøvd å svare på i boken min.

På spørsmål om mottagelsen av boken i forfatterens hjemland Frankrike, sier han at franskmenn har en tendens til å projisere sine egne problemer over på andre.

– For franskmenn er Orbán først og fremst et symbol. Han er venstresidens syndebukk. Alle funksjonsproblemene innad i EU får han skylden for. Jeg prøver å formulere en realistisk kritikk av fiendtligheten Ungarn møter fra vestlige intellektuelle. 

– På den annen side er Viktor Orbán en rollemodell for mange franske konservative. Boken min ble en suksess på høyresiden, men den ble møtt med en mistenkelig stillhet fra venstresiden. Dette er den første boken på fransk om nyere ungarsk politikk som ikke mistenkeliggjør eller skamlegger Ungarns ambisjoner.

Orbán tilbyr en løsning for Europa

Gibelin sier at Orbán ikke bare jobber for sitt eget lands interesser. Det han står for er en realistisk modell for andre europeiske nasjoner.

– Viktor Orbáns visjonære sivilisasjonspolitikk vil komme ikke bare Ungarn til gode, men også resten av Europa. Den er basert på en anerkjennelse av den europeiske sivilisatoriske enhet i et nasjonalt perspektiv, og på den liberale globalismens konkursbo. Jeg anser Orbáns visjoner som den første positive politiske dynamikken siden Europas borgerkrig fra 1914 til 1945. Det handler om frigjøringen av Europa fra Amerika.

– Det som spesielt slår meg er Orbáns evne til å skape en syntese av dagsaktuell politikk og langsiktige visjoner. Denne evnen gjør det mulig for ham å kombinere folkets forhåpninger med de mulighetene internasjonale maktstrukturer tilbyr.

Den franske historikeren og statsviteren Thibaud Gibelin er gjesteforeleser i Ungarn. Han oppsummerer Viktor Orbáns politikk som en konsekvent beskyttelse av europeiske nasjoner mot det som er fremmed for dem. Det fører igjen til at europeisk suverenitet beskyttes.

– Den gryende anerkjennelsen av Ungarns strategi kan komme til å vokse eksponentielt. Kanskje vil den vestlige nihilismen møte seg selv i døren.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.