Ingen har spurt europeere om de støtter, aksepterer eller avviser obligatoriske kvoter av migranter, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán på en pressekonferanse på onsdag. Han mener at ungarerne må få et ord med i laget i spørsmålet om hvem som skal bo i landet. Det vil være maktmisbruk fra regjeringen hvis de tvinger migrantkvoter på en motvillig befolkning, sa han, og la til at han var klar over konsekvensene hvis ungarerne skulle velge å si «nei». For den ungarske statsministeren kommer hensynet til det ungarske folket før europeisk politikk.

«For oss er dette et grunnleggende, uunngåelig og avgjørende spørsmål i ungarsk politikk: Kan noen andre bestemme, for ungarere, hvem vi ungarere burde eller ikke burde leve med?»

Ungarn vil avholde en folkeavstemning om EUs plan for et system av obligatoriske kvoter av migranter. Ungarns regjering har tidligere avvist kvotesystemet overfor EU. Dette vil være den første folkeavstemningen av sitt slag i Europa. Det vil bli en test for det europeiske «demokratiet».

Hungarian Prime Minister Viktor Orban presents his annual state-of-the-nation speech in Budapest, February 22, 2013. Orban said in a state of the nation speech that the country would end its external financial and energy dependence and promised to help all Hungarians out of their crushing foreign currency denominated debts. He used the speech as a campaign platform ahead of elections due in 2014, telling his audience that the opposition served the interests of foreign powers and banks. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: POLITICS)

Statsminister Viktor Orbán våger å prioritere sitt eget folk fremfor EUs migrasjonspolitikk.

EU raslet umiddelbart med sablene over et slikt ufint utspill fra Ungarn. Dette vil gjøre britene mer tilbøyelige til å stemme seg ut av EU, sa Europarådets president Donald Tusk. Det blir vel ikke siste gang vi hører den trusselen.

Viktor Orbán er kjent for å ikke legge fingrene imellom. I september sa han at Europa har mistet forstanden når det gjelder innvandring og migranter. Han satte opp grensegjerder og la til at han forsvarer Europas kristendom mot strømmen av muslimer. Kvoter er ingen løsning, sa han:

“Kvoter er en invitasjon for de som vil komme. Det er moralsk og humant å gjøre det klart: ikke kom”

«Det er mangel på ansvar av europeiske politikere å love migrantene et bedre liv slik at de forlater sine hjemland og risikerer livet på veien til Europa. Hvis Europa ikke gjenfinner sin sunne fornuft så vil de ligge dårlig an i kampen om sin egen skjebne.»

Reuters  Document.no