Titusener av ungarere marsjerte lørdag gjennom sentrum av Budapest til støtte for statsminister Viktor Orbán foran valget til Europaparlamentet.

NTB og det ungarske folks legitimitet

Hans Rustad tok igår en titt på hvordan NTB trekker ned Orbáns og med det det ungarske folks legitimitet:

– I Orbáns retorikk er EU og NATO krigshissere som forsøker å dra Ungarn inn i konflikten.

Vi har tatt en titt på hvordan et ungarsk magasin, Magyar Nemzet, dekket marsjen – og vi videreformidler noen av Orbáns poenger. 

Fred, ikke krig

Orbán oppfordret i sin tale alle til å stemme på partier «som står for fred, ikke krig» og «for å stoppe EUs og NATOs farlige plan om å utvide konflikten i Ukraina». 

– Den ungarske regjering ønsker å forhindre at Europa går til krig mot Russland, og vi vet hvordan det skal gjøres.

Høyreforsterkninger fra hele Europa

Orbán har sittet ved makten siden 2010. Han forventer at ungarske Fidesz som ikke er tilknyttet noen blokk i Europaparlamentet, i det forestående parlamentetsvalget vil få «forsterkninger fra høyresiden i hele Europa» – og dra nytte av det når Ungarn overtar EUs roterende formannskap i annen halvdel av inneværende år.

I sin tale sa Orbán at det aldri før har samlet seg så mange mennesker før et valg til Europaparlamentet og kalte det ungarske folk «den største fredsbevarende styrke i Europa»:

Ingen bremser på venstresidens krigstog

– Vi må vinne valget på en måte som får byråkratene i Brussel til å forlate kontorene i frykt. Det kommer daglige kunngjøringer om at Europa forbereder seg på krig. Dette må vi forhindre; det vil være vår egen ødeleggelse. Det krever lidenskap om vi skal vinne – og lidenskap er høyresidens drivstoff; det som samler høyresiden er kjærlighet til fedrelandet.

– Europa forbereder seg på krig og det finnes ingen bremser på krigstoget, lokomotivføreren er gått fra forstanden. Vi må stoppe toget som raser mot nasjonenes ødeleggelse – og Ungarns regjering vet hvordan det kan gjøres. 

– Vi har koblet den ungarske vognen fra toget og vi vil ikke sende våre barn og barnebarn ned i de ukrainske skyttergraver, vi har reddet ungarske barn fra kjønnsaktivistene; vi vil ikke ofre dem på krigsspekulantenes alter. Om venstresiden skulle vinne, er det bare et spørsmål om tid før krigen innhenter oss.

Frakoblet EUs agenda

– Vi vil ikke være med på EUs agenda: Ingen migrasjon, ingen kjønnsaktivisme, ingen krig.

Megademonstrasjon mot verdenskrig i Budapest

Ungarn: Dollar-venstre har bygget opp en ny utfordrer til Viktor Orbán

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.