Ungarns statsminister Viktor Orbán tok for seg flere temaer i et intervju denne uken. Han understreket hvor viktig det pågående valget til EU-parlamentet var for de i Europa som ønsker fred i Ukraina.

I forbindelse med valget til EU-parlamentet understreket Orbán at det var viktig å skille mellom krigs- og fredsvennlige parlamentsmedlemme, og sa seg villig til å samarbeide med venstresiden hvis de er for fred, det vil si hvis de går inn for fredsforhandlinger i stedet for å levere stadig flere våpen Ukraina, skriver Hungary Today.

Orbán understreket sin motstand mot alle forsøk på væpnet intervensjon utenfor NATOs territorium, og at han og Ungarn heller vil opprettholde institusjoner og politikere som støtter fred og konkurransekraft.

Han er kritisk til opprettelsen av en europeisk hær, og sa at «ansvaret for ‘ungarsk blod’ ikke kan overføres til noe imperium». Ungarn og Tyskland har en anspent historie, og Orbán mener EUs militære sikkerhet må basere seg på et samarbeid basert på militære styrker under nasjonenes kontroll.

I et radiointervju  gjorde Orbán det klart at Europa står på randen av en krig.

– Vi er nå ved slutten, vi nærmer oss slutten på våre muligheter. I alle kriger har det vært et punkt i historien som gir oss muligheten til å vende tilbake fra krig, og vi er svært nær dette punktet, sa Orbán.

– Vi har ikke isolert denne regionale konflikten, og nå dukker krigen i Ukraina opp over hele verden. Håpet svinner dag for dag (…) Hvis man vurderer hvor vi har kommet etter to år, er det klart at vi er på vei mot krig.

Han sa videre at «vi er i de siste øyeblikkene før vi når et punkt hvor det ikke finnes noen vei tilbake.»

Orbán er helt tydelig på at Ungarn skal holde seg helt unna krigen i Ukraina, uten at dette kan anses som et brudd på NATO-avtalen.

– Den definerer NATO som en forsvarsallianse, og derfor kan ingen tvinge oss til å delta i militære aksjoner utenfor NATOs territorium, og de kan heller ikke tvinge oss til å gi penger til det.

Viktor Orbán, en annerledes statsleder

Kritikk av von der Leyen

Videre kritiserte han EU-kommisjonens president Ursula von der Leyens rolle, og krevde at stats- og regjeringssjefene i Europarådet får styringsretten tilbake.

– Vi trenger en president for kommisjonen som forstår at det er vi som er hennes arbeidsgivere, sa Orbán.

EU-parlamentet i sin nåværende form bør avskaffes, sa han videre.

Orbán støtter ikke Nederlands tidligere statsminister Mark Rutte som kandidat til å ta over som NATO-sjef etter Jens Stoltenberg, men foretrekker Romanias president Klaus Iohannis. Han avviste tanken om å gjeninnføre verneplikten i Ungarn, og sa at Ungarn setter sin lit til NATO for kollektivt forsvar.

I forbindelse med attentatforsøket mot Slovakias statsminister Robert Fico uttrykte Orbán sin intensjon om å besøke Fico og overbringe det ungarske folkets gode ønsker.

Nei til masseinnvandring

Statsministeren erkjente at Ungarn sliter demografisk, siden det fødes alt for få ungarske barn. Dette er en trend som preger så å si hele Europa. Men Orbán ønsker ikke å forsøke å løse problemet ved masseinnvandring fra særlig muslimska land, og understreker at Ungarn skal forbli et land basert på en nasjonal, kristen kultur.

Ungarn har hatt en viss fremgang ved rause støtteordninger til ektepar som får barn, og Orbán sier de vil fortsette med slike ordninger. Men da har man ikke råd til å engasjere seg i kostbare kriger som ikke er av nasjonal interesse for Ungarn.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.