Et svekket Europa, inflasjon og at Ungarn representerer den eneste sindige stemmen i et Europa i krig var de viktigste temaene da Viktor Orbán denne uken staket opp sitt partis kurs i sommerferiebyen Balatonfüred: 

– Russland kan ikke vinne fordi hele den vestlige verden har stilt seg bak Ukraina. Men Russland er en atommakt og en atommakt kan ikke tape – nettopp fordi den har atomvåpen.

En potensiell tragedie

Disse kjensgjerningene legger til rette for en potensiell tragedie. Ifølge Orbán er de årsaken til hans besluttsomme holdning til fred og ustoppelige oppfordringer til umiddelbar våpenhvile.

Orbán sier at den ungarske regjering ikke har grunn til å endre sin fredsvennlige holdning og at landets nasjonale interesser krever at de skal holde seg ute av denne krigen.

– Det er hva det ungarske folk besluttet i april: Vi vil ikke levere våpen, vi vil ikke delta i noen krigskoalisjon. Vi heier ikke på noen for det blir ingen vinner i denne krigen.

– Liv kan bare reddes gjennom våpenhvile og fred. Derfor er det umiddelbart nødvendig med våpenhvile og fredsforhandlinger.

Tidligere har Orbán understreket at de må slippe inn ukrainske flyktninger uten at de skal sette Ukrainas interesser foran Ungarns:

– Men vi ser også at det ikke er de gode og de ondes som slåss, men to slaviske land. Dette er dog ikke vår krig. Fra et moralsk synspunkt er det ikke riktig å sette Ukrainas interesser foran Ungarns. 

– Humanitær hjelp til Ukraina betyr dog ikke avvikling av vårt forhold til Russland, vi går ikke med på sanksjoner som vil ødelegge Ungarn. Vi opprettholder våre økonomiske forbindelser med Russland.

Et svekket Europa 

Ifølge Orbán er Europa svekket fordi Biden-administrasjonen interesser hevdes i Brussel på bekostning av europeiske interesser. Svarene på krigen og tsunamien av sanksjoner svekker Europas økonomi, mens USA, rikt på billig energi, forblir upåvirket.

– I tillegg svekkes Europas militære styrke fordi krigen reduserer de europeiske hærers lagre og det tas ikke høyde for å erstatte dem.

Først eget land

På mindre enn ett år har Europa mistet sin uavhengighet og sin økonomiske og militære styrke. Skal Ungarn komme uskadet ut av dette må de først og fremst representere sine egne interesser. Det krever tre ting, ifølge Orbán:

  • Ungarns uavhengighet må forsvares. Det betyr å forsvare en fredsvennlig holdning overfor Biden-administrasjonen og Brussel. 
  • Annet punkt er å bevare styrken i Ungarns økonomi, hvilket betyr å bekjempe inflasjon, beskytte arbeidsplasser, familier og eldre – og ikke minst dem som arbeider. 
  • Sist, men ikke minst må Ungarn styrke militæret – for fred krever styrke. 

Pengene tilbake til folket

I talen gjorde Orbán det klart at ekstra profitt generert av krigen for innenlandske selskaper innen energi, finans, medisin etc., skal inn i energibeskyttelsesfondet og distribueres over folket i form av lavere priser på energi:

– Vi ser ikke passivt på at det skapes ekstra profitt, vi gir den tilbake til folket.

Dollar-venstre

Orbán avsluttet sin tale med å peke på Fidesz’ motstandere: De krigsvennlige internasjonale interessegruppene bestående av Biden-administrasjonen, krigsvennlige Brussel-byråkrater og krigsvennlige politikere i almindelighet – og det ungarske dollar-venstre ledet av Gyurcsány som ifølge Viktor Orbán er lagt på vekt og kjøpt – og gjør presis det kjøperne ber om: 

– Dollar-venstre er finansiert og deres leder er György [George] Soros, mannen som for endel år siden skrev at de sentraleuropeiske landene burde brukes i en stedfortrederkrig mot Russland. Han begrunnet det med at sentraleuropeerne er mere tolerant enn vesteuropeerne overfor de menneskeofringer en krig krever. 

Debatten på Fidesz’ landsmøte viste at det er delte meninger om Ungarns støtte til Finland og Sveriges Nato-søknad: 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.