Viktor Orbán taler under CPAC i Dallas den 8. mars 2024. Foto: LM Otero / AP / NTB.

I Brussel finnes det arbeids­grupper som utreder hvordan NATO kan delta i krigen mellom Russland og Ukraina, sa Ungarns stats­minister Viktor Orbán fredag til Kossuth.

Ifølge Orbáns uttalelser til den statlige ungarske radio­stasjonen finnes det alarmerende likheter mellom situasjonen i dag og tiden før såvel første som andre verdenskrig, melder Daily News Hungary.

«Det som skjer i dag i Brussel og Washington, eller for tiden mer i Brussel enn i Washington, skaper en stemning for en eventuell militær konflikt, som vi like gjerne kan beskrive som forberedelsene til Europas inntreden i krig», sa han.

Å forberede seg på krig er ikke galt i seg selv, for evnen til selvforsvar er nødvendig og bør styrkes, mener Orbán. Men det er helt andre forberedelser som gjøres nå, hevder han:

Nå snakker de allerede om planer om at visse land kan ødelegge russisk militært utstyr i ukrainsk luftrom eller gå inn på ukrainsk territorium utenfor frontlinjen, la han til.

Men dette går langt utenfor NATOs mandat, som er å forsvare alliansen, for i dette tilfellet handler det om en krig mellom to land som ikke er med i NATO, fastslår Orbán.

Den ungarske stats­minister­en sier at han derfor ønsker å redefinere Ungarns rolle i NATO, slik at landet ikke deltar i aksjoner utenfor alliansens territorium som ikke handler om selv­forsvar.

Orbán frykter ikke at Russland angriper NATO:

Orbán, og la til at han «ikke anså det som logisk at Russland, som ikke engang kan beseire Ukraina, plutselig skulle komme og svelge hele den vestlige verden». Han sa at sjansene var svært små for at noen ville våge å angripe et NATO-medlemsland i dag.

Planene om å gå inn i krigen mot en atommakt, er ikke bare farlige, men alle taper på det, konkluderer Orbán, som mener at «det er som om alle befinner seg i en annen fremtid».

Ungarns statsminister håper at både EU-valget og presidentvalget i USA vil skape en ny politisk situasjon der ferden mot krigen kan stanses, skriver Daily News Hungary.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.