Fire land i Sentral-Europa har diametralt forskjellige syn på Russlands krig mot Ukraina og hvordan krigen skal løses. Det ble klart etter dagens møte mellom statsministrene.

Statsministrene i Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn møttes tirsdag for å drøfte krigen. Disse fire landene utgjør den såkalte Visegrad-gruppen i Nato og EU.

Tsjekkia og Polen står samlet i sin støtte til Ukraina, også med våpenstøtte. Ungarn og Slovakia ser annerledes på det.

– Det er ingen vits i å holde det hemmelig at vi har forskjellige syn på årsaken til den russiske aggresjonen og hvordan krigen skal løses, sier Tsjekkias statsminister Petr Fiala, som var vert for møtet.

– Russlands president Putin er en krigsforbryter, og den eneste grunnen til krigen er Russlands aggresjon mot Ukraina. Uansett hvor sterk Russland blir, må det ikke være tvil om den politiske, moralske og historiske vurderingen av det som finner sted i Ukraina, sa Polens statsminister Donald Tusk. (NTB-AP)

Slovakia og Ungarn nekter å sende våpen og ammunisjon til Ukraina. Ungarn forsøkte lenge å blokkere en støttepakke fra EU til Ukraina på 50 milliarder euro. Orbáns regjering mener våpenstøtte er noe som bør avgjøres av hvert enkelt land. Ungarn ga seg etter forhandlinger på bakrommet som trolig var til Ungarns fordel.

Forholdet mellom Ungarn og Ukraina har lenge før krigen vært betent, siden det bor nokså mange folk med ungarsk avstamning i Ukraina. Transkarpatia sørvest i Ukraina, med grense til Slovakia, Ungarn og Romania, har om lag 800.000 innbyggere, mange av dem etniske ungarere.

Dette området var ungarsk territorium frem til etter første verdenskrig, men det ungarske språket lever videre. Orbán motsetter seg ukrainsk medlemskap fordi han mener det ungarske språket blir undertrykt av Kiev.

Slovakias statsminister Robert Fico mener den vestlige holdningen til krigen en komplett fiasko.

– Jeg tror ikke på en militær løsning på konflikten, sa Fico.

Fico mener EU burde jobbe fram en fredsplan. Han har også beskyldt regjeringen i Kiev for å styrer en nazi-stat, omtrent som Putin.

Orban er også imot sanksjonene mot Russland., og sier at han vil blokkere for ukrainsk medlemskap i Nato. Å sende mengder av våpen løser ikke problemet, mener han.

– Krigen kan bare avsluttes med forhandlinger, sier Orbán.

Han legger til at samtaler burde starte, «jo før, jo bedre». Men hverken Fico eller Orbán presenterer noen løsning som kan oppnås i dagens situasjon.

Verken Fico eller Orbán sier hvordan de mener en slik løsning skal oppnås i dagens situasjon.

Tsjekkia har kommet med en plan om våpenstøtte til Ukraina. Etter et møte med Tusk understreket Fiala at de vet godt hvem som er angriper, og hvem som er offer.

– Vi står klar til å gi sterk støtte til Ukraina og til å se etter nye måter å øke støtten ytterligere på, sa han.

Polen sier de vil bidra den tsjekkisk planen, som handler om å skaffe til veie ammunisjon fra land utenom EU.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.