Bare dager efterat Ungarns statsminister Viktor Orbán overtok Europarådets roterende formannskap, har han ertet på seg Brussel med å snakke om fred mellom Ukraina og Russland. I begynnelsen av uken besøkte han Zelenskij og nu har han fulgt opp med et uanmeldt besøk hos Vladimir Putin i Moskva. 

Skarpe reaksjoner fra EU

Fredag landet Orbán i Moskva. Møtet med Putin kom like overraskende som møtet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij i Kiev tirsdag. 

Møtet med Zelenskij var «ikke dårlig» ifølge Kiev, men Orbán står fast på at han ikke tilbyr politisk eller militær støtte til Ukraina.

– Orbán undergraver samholdet

Da nyheten om Moskva-besøket ble kjent kom det skarpe reaksjoner fra EU. 

En talsmann for Europakommisjonen sa at Orbáns møte med Putin «undergraver samholdet og den besluttsomheten vi må vise for å få slutt på krigen». 

– Besøket i Kreml reiser spørsmål om Europakommisjonens planlagte besøk til Ungarn efter sommerferien.

– Orbán mangler mandat

Charles Michel, president i Europarådet, minnet Orbán om at han «ikke har mandat» til å forhandle på vegne av EU under sitt formannskap. 

– Det roterende formannskapet i EU gir ikke mandat til å gå i dialog med Russland på vegne av EU. EU er tydelig: Russland er aggressoren, Ukraina er offeret. Ingen diskusjon om Ukraina uten Ukraina.

Tusk er himmelfallen

Polens president Donald Tusk er himmelfallen over Orbáns fredsinitiativ: 

– Ryktene om ditt besøk i Moskva kan vel ikke stemme, statsminister Orbán, kan det vel?

– Fred kommer ikke av seg selv

– Jeg trenger ikke noe mandat fra EU for jeg representerer i utgangspunktet bare meg selv. Krigen har negative konsekvenser for Europa og Ungarn. Jeg besøker de stedene hvor beslutninger tas og jeg klargjør fakta. Jeg stilte Zelenskyj tre-fire viktige spørsmål i et forsøk på å forstå hans intensjoner, hvor hans røde linjer går, hvor langt er han villig til å gå for fredens skyld. Uten å klargjøre dette kommer vi ikke nærmere fred – den kommer ikke av seg selv. Hvis vi tror det har vi misforstått krigens natur, sa Orbán i et intervju med ungarsk statsradio fredag morgen.

Parallelt med Orbáns fredsinitiativ har en av president Putins betrodde menn vært på hemmelig besøk i Washington. 

– Fred, et tabuord

– Situasjonen kompliseres av at alle snakker om krig. Ingen snakker om fred. Ingen søker fred. Fred er så godt som et tabuord. Det er veldig rart at ingen prøver å stoppe krigen, sier Serbias president Aleksandar Vučić:

Serbias president frykter at krig i Europa er nært forestående

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.