EUs president Charles Michel refser Viktor Orban, som har formannskapet i EU, fordi han besøker Putin fredag etter først å ha snakket med Zelenskyj i Kyiv. – Jeg tror strategien hans er å lytte til begge parter, sier en kilde med kjennskap til saken til FT.

Men Michel fillerister Orban i full offentlighet. Ingen snakker med russerne uten at Zelenskyj er med, er beskjeden.

– EUs roterende formannskap kan ikke håndtere forholdet til Russland på vegne av EU, skriver Michel på meldingstjenesten X torsdag kveld.

– Russland har startet angrepskrigen, og Ukraina er offeret. Ingen diskusjoner om Ukraina kan finne sted uten Ukraina, skriver han.

Orban er medlem av Visegrad-landene som har forsøkt å skape seg rom i forhold til Russland. Michels irettesettelse av Orban vitner om et EU som ikke tåler en diplomatisk tilnærming til krigen. De vil at den skal fortsette inntil Ukraina er fornøyd. Men ingenting tyder på at det kommer til å skje.

Med denne alt-eller-intet-holdning risikerer Michel, Rutte og von der Leyen å skape større splittelse innen EU. Den er der allerede under overflaten.

Vestlige ledere har reist i skytteltrafikk til Kyiv.

Om ryktene om Russland-besøket stemmer, er Orban den første EU-lederen som besøker Moskva siden Østerrikes statsminister Karl Nehammers mislykkede tur i april 2022.

Det er to år siden. To år siden siste personlige kontakt og likevel får Orban refs. Det sier mye om hva EU ønsker. I virkeligheten er det et svakhetstegn.

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.