Verden har sett president Zelenskyj på videoskjerm snakke til EU-parlamentet, det britiske parlament og nå står Kongressen for tur. Statsministrene fra Polen, Tsjekkia og Slovenia dro med tog til Kyiv tirsdag for å vise sin solidaritet med Ukraina. Det var et besøk som gjorde inntrykk.

Zelenskyj la sent tirsdag kveld ut en video på Telegram der han satt sammen med polske Mateusz Morawiecki, tsjekkiske Petr Fiala og slovenske Janez Jansa og andre møtedeltakere i et rom uten vinduer.

– Besøket deres til Kyiv i denne vanskelige tida for Ukraina er en sterk støtteerklæring. Vi setter virkelig pris på det, sier Zelenskyj i videoen.

I videoen, som også er lagt ut på Twitter , kan man også skimte mange journalister som venter utenfor møterommet.

Koordinert med EU

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal og Polens visestatsminister Jaroslaw Kaczynski var også til stede under samtalene.

Toppolitikerne reiste til Kyiv via tog, i det som er det første besøket fra utenlandske statsledere i Kyiv siden Russland invaderte 24. februar.

Statsministrene opplyste på forhånd at de reiste som representanter for EU, og reisen ble koordinert med EU-president Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Landene de leder, er også medlemmer av Nato.

Polen-oppfordringer til EU og Nato

Polen tok til orde for at det trengs et fredsbevarende oppdrag fra Nato, «eller muligens fra en større internasjonal styrke».

Formålet med oppdraget vil være å tilby humanitær bistand, men det må «samtidig bli beskyttet av passende styrker, væpnede styrker», ifølge Kaczynski, som også leder det polske regjeringspartiet og anses som hovedstrategen bak regjeringens politikk.

Statsminister Morawiecki oppfordret EU igjen til å «svært raskt gi Ukraina kandidatstatus», og la til at Polen vil «forsøke å organisere defensive våpen». (NTB)

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.