Meningen er at EU-senteret skal hjelpe til med å samordne innsamlingen av bevis, forklarte Ursula von der Leyen da hun besøkte president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv.

– Russland må stilles til ansvar for sine grusomme forbrytelser. Påtalemyndigheter fra Ukraina og EU samarbeider allerede om å samle bevis, sa von der Leyen på en pressekonferanse i den ukrainske hovedstaden torsdag.

Det nye senteret skal ligge i Haag i Nederland og knyttes til Eurojust, EUs organ for strafferettssamarbeid.

Den internasjonale straffedomstolen, som også ligger i Haag, etterforsker allerede påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina. Domstolen kan straffeforfølge folkemord i Ukraina, men kan ikke dømme Russland for eventuelle krigsforbrytelser der.

Opplæring og minerydding

Von der Leyen hadde med seg 15 av de øvrige 26 kommisjonsmedlemmene på reisen til Kyiv. Blant dem var utenrikssjef Josep Borrell, som kunngjorde at EU-landene planlegger opplæring av totalt 30.000 ukrainske soldater, dobbelt så mange som dagens mål. Soldatene skal blant annet få opplæring i bruk av nytt utstyr, inkludert Leopard-stridsvogner.

Borrell fortalte også statsminister Denys Sjmyhal om unionens planer om å gi Ukraina 25 millioner euro i støtte til mineryddingsarbeid.

Toppmøte fredag

Fredag fortsetter von der Leyens besøk når hun og EU-president Charles Michel holder et toppmøte med Zelenskyj.

Militær og økonomiske støtte til Ukraina og EUs sanksjoner mot Russland er selvskrevne temaer på møtet. I tillegg skal de tre lederne snakke om Ukrainas vei mot et mulig EU-medlemskap. Ukrainerne søkte om medlemskap i februar i fjor og fikk status som kandidatland i juni. I likhet med alle andre søkere, må også Ukraina oppfylle en rekke kriterier før de kan tas opp i blokken som i dag består av 27 land. Dette er en prosess som tar mange år.

EU-rådet opplyser at global matsikkerhet også blir et tema. Russiske angrep på ukrainsk landbruk og transportnettverk har begrenset Ukrainas evne til å eksportere mat. og landbruksprodukter. Det har forsterket matkrisen i verden.

Mellom mai og desember har EU vært med på å legge til rette for eksport av 23 millioner tonn med jordbruksprodukter fra det krigsherjede landet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.