Ursula von der Leyen deltok i helgen via video på en konferanse i Lviv der tema var straffeforfølging av Russland for krigen i Ukraina. Et organ er allerede opprettet for å innhente bevis.

– Russland må stå til ansvar for sine forbrytelser, sier von der Leyen i en videotale til deltakerne på en internasjonal konferanse i ukrainske Lviv denne helgen.

I videoen kunngjorde von der Leyen at en avtale om opprettelse av et internasjonalt senter som skal koordinere etterforskningen av krigsforbrytelser, ble undertegnet lørdag.

ICPA-senteret skal ligge i Haag i Nederland og knyttes til Eurojust, EUs organ for strafferettssamarbeid. Senteret skal bidra til innsamling og sikring av bevis som kan brukes i framtidige rettsprosesser.

EU spenner buen høyt. De må være sikre på å vinne for å kunne stille Russland for en domstol.

Mange vil si at EU fører stedfortrederkrig i Ukraina. EU er derfor ikke rette instans til å føre en slik sak. Kanskje EU ville tjent på ikke å gå så høyt på banen mens krigen ennå raser.

– Tortur, mishandling, seksuell vold og summariske henrettelser er blitt begått av russiske styrker. Selv ikke barn har blitt spart, sier hun i videotalen lørdag.

Den internasjonale straffedomstolen, som også ligger i Haag, etterforsker allerede påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina.

Domstolen kan straffeforfølge folkemord i Ukraina, men kan ikke dømme Russland for eventuelle krigsforbrytelser der. (NTB)

Den tyske riksadvokaten varslet 4. februar at de har samlet bevis for russiske krigsforbrytelser. Han vil ha et rettsoppgjør à la Nürnberg-domstolen.
Tysklands riksadvokat sier landet har samlet beviser for et «tresifret antall» krigsforbrytelser i Ukraina.

Riksadvokat Peter Frank mener det er behov for et rettsoppgjør på internasjonalt nivå.

– I øyeblikket, for eksempel, fokuserer vi på massedrapene i Bucha og angrepene mot sivil infrastruktur i Ukraina, sier Frank til avisen Welt am Sonntag.

Ukraina og landets vestlige allierte har beskyldt de russiske styrkene for grusomheter i Kyiv-forstaden Bucha kort tid etter at Russland invaderte landet for snart et år siden. Myndighetene i Moskva har avvist dette. Russland har også angrepet sentral infrastruktur i Ukraina, som landets strømforsyning, men nekter for at angrepene er rettet mot sivile.

Tyskland begynte ifølge riksadvokaten i mars 2022 etterforskningen av mulige krigsforbrytelser, blant annet ved å intervjue ukrainske flyktninger og evaluere offentlig tilgjengelig informasjon. Han sier at tysk påtalemyndighet ennå ikke etterforsker individuelle gjerningspersoner. (NTB-Reuters)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.