Da Biden var i Warszawa sa han at Putin måtte fjernes fra makten. Senator Lindsey Graham hadde allerede sagt at enhver som hadde mulighet burde benytte den til å drepe Putin. Nå sier Ursula von der Leyen at Putin bør stilles for den internasjonale straffedomstolen.

Russland har ikke ratifisert den internasjonale straffedomstolen. Det har heller ikke USA.

Likevel mener von der Leyen at det burde være mulig å stille Putin for domstolen.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen mener Russlands president Vladimir Putin må stilles for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for hans rolle i Ukraina-krigen.

– At Putin må tape denne krigen og stilles til ansvar for sine handlinger, det er viktig for meg, sier von der Leyen i et intervju med TV-kanalen til tyske Bild , ifølge AFP.

På spørsmål om hun tror Putin noen gang vil bli stilt for Den internasjonale straffedomstolen i Haag, var EU-toppen klar i sitt svar.

– Jeg tror det er mulig. Til syvende og sist er det Putin som er ansvarlig for krigsforbrytelsene i Ukraina. (NTB-AFP)

Hvis von der Leyen hadde vært en observatør ville det forholdt seg annerledes. Hun ville da ivaretatt den folkerettslige siden av saken. Men hun representerer EU som fører en stedfortrederkrig i Ukraina mot Russland. Da fremstår ønsket som en trussel fra en deltager i krigen og får en helt annen virkning.

Det ble torsdag avdekket en massegrav i den gjenerobrede byen Izium med 400 lik. De var døde av ulike årsaker, alle knyttet til krigen.

Serhii Bolvinov, etterforskningsleder i Kharkiv-regionen, sier til TV-stasjonen at alle likene skal graves opp og sendes til rettsmedisinske undersøkelser som del av en større etterforskning for å samle bevis for mulige krigsforbrytelser begått av russiske styrker.

– Jeg kan si at det er en av de største massegravene som er funnet i en frigjort by. Omtrent 440 ble gravlagt på ett sted, sier etterforskningslederen til Sky News.

Bolvinov sier de døde har blitt begravet enkeltvis på gravfeltet. Ifølge ham er det flere dødsårsaker.

– Vi vet at noen har blitt skutt og drept, og at noen har død av artilleriild, såkalte mineeksplosjonstraumer. Noen har også blitt drept i luftangrep. Fortsatt er det mange som ikke er identifisert, sier etterforskningslederen. (NTB)

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.