Utbombet boligområde i Bakhmut, Ukraina. Foto: AP Photo/Roman Chop

Storbritannia og Nederland er vertskap for en internasjonal konferanse som skal gjennomgå krigsforbrytelser begått i Ukraina-krigen, og drøfte videre oppfølgning.

Over 40 nasjoner samles i London mandag for å støtte arbeidet som Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) gjør om krigsforbrytelser i Ukraina.

Dette vil kunne kaste dystre skygger over den kinesiske presidentens Moskva-besøk denne uken.

NTB-DPA melder om saken.

Storbritannias visestatsminister Dominic Raab og hans nederlandske motpart er verter for konferansen, som også Norges justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltar på.

– Vi samles i London i dag forent av én sak, og det er å holde krigsforbrytere til ansvar for grusomhetene som har blitt begått i Ukraina under denne urettferdige, uprovoserte og ulovlige invasjonen, sa Raab mandag.

Samtidig lovet han at Storbritannia vil fortsette å støtte ICCs arbeid med å avdekke krigsforbrytelser i det krigsherjede landet.

Kripos kan bli involvert

Norges justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltar også på konferansen.

Hun bekreftet overfor TV 2 søndag at eksperter fra Kripos kan bli sendt inn i Ukraina for å bidra til å identifisere ofre for krigsforbrytelser.

– Det kan bli aktuelt å sende personell som kan bidra med identifiseringen av ofre og med kriminalteknisk kompetanse. Vi er også gode på avhør av barn eller særlig sårbare personer. Alt dette er viktig i tiden som ligger foran oss, sa hun til kanalen.

Både Sverige og Danmark har bekreftet at de vil sende kriminalteknikere for å bistå ICC.

Putin i søkelyset

Det er en omfattende og stadig mer grundig dokumentert sak som bygges opp, og i sentrum for etterforskningen står Russlands president og hans nærmeste hoff.

ICC utsendte i helgen en arrestordre på president Vladimir Putin, som er siktet for krigsforbrytelser i forbindelse med tvangsflytting av ukrainske barn til Russland.

Russland, som ikke anerkjenner ICC, avviser anklagene som juridisk ugyldige, mens Kina har bedt ICC om å unngå en «dobbeltmoral».

Også Kina har vært gjenstand for internasjonal etterforskning, knyttet til de omfattende menneskerettighetsbruddene blant annet mot den uigurske befolkningen i Kina.

At Kina er negativt innstilt til denne typen internasjonal etterforskning, er derfor ingen stor overraskelse for andre nasjoner.

Arrestordren mot Putin er den første ICC har utstedt mot en leder av ett av de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

Den internasjonale straffedomstolen ble etablert i 2002 og er verdens første permanente, internasjonale domstol som rettsforfølger enkeltpersoner som anklages for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten, folkemord og angrepskrig.

Les også: 

Første skritt mot å stille Russland for en internasjonal domstol

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.