Russlands president Vladimir Putin på videomøte. Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder arrestordre på Russlands president Vladimir Putin. Anklagene lyder på grove krigsforbrytelser i Ukraina.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har konkludert med at den russiske presidenten Vladimir Putin er ansvarlig for omfattende krigsforbrytelser i Ukraina.

Dette har resultert i at det nå utstedes arrestordre på Putin.

ICC utsteder i tillegg arrestordre på Russlands barneombud Maria Lvova-Belova, som skal være sentral i sakene om deportasjon av ukrainske barn  til Russland.

NTB-Reuters melder om saken.

I en pressemelding fra ICC vises det til anklager mot Putin om at han har medvirket til deportasjonen av russiske barn fra okkuperte områder av Ukraina til Russland.

– Det er rimelig grunnlag for å tro at de mistenkte har et ansvar for den krigsforbrytelsen det er å deportere folk og den ulovlige overføringen av folk fra okkuperte områder i Ukraina til Den russiske føderasjon, skriver ICC.

Russiske myndigheter har som vanlig avvist alle anklager.

Arrestordrene blir i stor grad sett på som symbolske ettersom Russland, i likhet med land som USA, Kina og India ikke anerkjenner ICCs jurisdiksjon.

Men dette er uansett en klar beskjed om at Putin nå er ansett som en kriminell i store deler av verden, og i en lang rekke land vil han risikere arrest om han skulle vise seg der. Det er ingen fjær i hatten for en statsleder, eller for det folket han leder.

De tider da Vladimir Putin kunne dra på møter og konferanser rundt om i blant annet Europa, er dermed trolig over. Men han vil fortsatt ha mulighet til å besøke land som Nord-Korea, Kina, India, Venezuela, Eritrea og noen til.

Les også: 

Første skritt mot å stille Russland for en internasjonal domstol

Bestill fra Document:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Se utvalget! Kjøp flere gode bøker fra Document:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.