Russlands innenriksdepartement har plassert Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på sin liste over ettersøkte kriminelle.

En straffesak er åpnet mot Zelenskyj, viser en oppdatering av databasen over ettersøkte lørdag. Innenriksdepartementet oppgir ingen detaljer om hva presidenten skal være anklaget for. (NTB-DPA-AFP)

Siden Zelenskyj ikke befinner seg på russisk jord har dette ingen konsekvenser for den ukrainske presidenten, hvis ikke russerne okkuperer hele Ukraina og Zelenskyj ikke rekker å flykte.

Vladimir Putin er selv ettersøkt for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen ICC.

– Dette beviser desperasjonen i det russiske stats- og propagandaapparatet, som ikke kommer på noen annen måte å få oppmerksomhet på, sier ukrainsk UD.

Flere høytstående politikere. blant annet Estlands statsminister Kaja Kallas, står på den samme listen over ettersøkte.

Russland har hevdet at de invaderte Ukraina på grunn av påstått undertrykkelse av den russisktalende befolkningen i landet. Dagen etter invasjonen holdt president Vladimir Putin en tale der han ba den ukrainske hæren om å avsette Zelenskyj.

Selv hevdet Zelenskyj i fjor at han kjenner til minst «fem eller seks» avvergede attentatforsøk mot seg.

ICC utstedte arrestordre på Putin i mars 2023. ICC anklager Putin for å være ansvarlig for bortføring og deportasjon av barn fra russisk-okkuperte områder i Ukraina.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.