NTB

FNs barnekomité ber Russland stanse med tvangsflytting av barn fra okkuperte områder i Ukraina og returnere dem til sine familier.

20.000 barn er tatt fra Ukraina til Russland uten familien sin og uten samtykke fra sine foresatte, og Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre på Russlands president Vladimir Putin for krigsforbrytelser i forbindelse med bortføringen av barna.

FN-komiteen skriver i en rapport at Moskva bør oppgi informasjon om akkurat hvor mange barn det er som er tatt ut av Ukraina og om hvor de er, slik at det kan bli identifisert og returnert.

Russland avviser påstandene, og sier de bare beskytter sårbare barn fra en krigssone. Komiteen ber også Russland om å sikre at ingen barn blir fratatt sitt ukrainske statsborgerskap, og at barnas identitet, navn og familierelasjoner må bevares.

ICC utstedte arrestordre på Putin og det russiske barneombudet Maria Lvova-Belova i mars. Ifølge ICC har Russland hentet ut «minst hundrevis» av barn fra barnehjem og andre boliger i okkuperte deler av Ukraina, og mange skal være gitt videre til adopsjon.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.