Foruten Putin er Russlands barneombud tiltalt av Den internasjonal straffedomstolen for å ha tatt barn fra Donbass til Russland. Det var snakk om noen hundre. Nå sier Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, at det kan være snakk om «hundretusener». NTB gjengir uten ett spørsmål. Nøkkelordet er «kan», hvilket man kan skjule seg bak og slippe å stå til ansvar.

Ordet kan også bety at det er en spekulasjon. Eller med et annet ord: Propaganda.

Internasjonale organisasjoner ser ut til å bli underlagt krigskoalisjonen og et instrument i deres hender. Det svekker tilliten til organisasjonene, ikke så mye i Vesten for her er det lav bevissthet om det som skjer, men utenfor Vesten ser man hvordan Vesten instrumentaliserer og politiserer det som før var internasjonale organisasjoner med tillit.

Eksperter: Hundretusener av barn kan ha blitt tatt fra Ukraina

Hundretusener av barn kan ha blitt fraktet fra Ukraina til Russland siden 2015, sier eksperter fra Osse.

Tre eksperter som er oppnevnt av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse) sier det kan dreie seg om et massivt forsøk på å gjøre ukrainske barn til russere.

De sier at barna er blitt tatt fra Ukraina siden 2015, året etter at Russland annekterte krim og krigshandlingene startet i Øst-Ukraina.

– Det virker som det er en plan om å assimilere dem på en massiv skala, sier en av Osse-ekspertene, Veronika Bilkova.

Hun sier at det nøyaktige antallet barn som er blitt fraktet til Russland, er uklart.

– De laveste estimatene vi har er på rundt 20.000 barn. Men både russiske og ukrainske kilder tyder på at tallet er ti ganger så høyt eller mer. Så vi snakker om et massivt fenomen, sier Bilkova.

Arrestordre på Putin

Russland er anklaget for krigsforbrytelser for å ha bortført barn fra okkuperte områder i Ukraina. Det er utstedt en arrestordre på president Vladimir Putin fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i forbindelse med dette.

Osse-ekspertene skriver i en rapport på 82 sider at Russland har tatt rettslige og politiske grep for å gi russisk statsborgerskap til barna og plassere dem i fosterhjem.

De beskriver også hvordan barna blir utsatt for prorussiske informasjonskampanjer og får militær opptrening.

Sier de redder barn

Ekspertene har samlet inn skriftlig materiell og gjennomført mer enn 25 intervjuer, samt besøkt Kyiv.

Russland har ikke svart på spørsmål om å bidra til rapporten. Landet har tidligere nektet for at de bortfører barn, men sagt at de redder barn ut av krigssoner. De har også sagt at barna kan dra tilbake og har enkelte ganger organisert tilbakereiser for barn som er blitt fraktet til Russland.

Ifølge Kyiv er mer enn 19.000 ukrainske barn blitt sendt til Russland siden den fullskala invasjonen startet i februar i fjor.

Det er en stor gråsone og spørsmål om hvordan man definerer «bortføring» og russifisering. Her er en stor sprennvidde.

Men 25 intervjuer?

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.