Stillbilde fra video: Andrei Chibis / VK.

Ukrainske barn blir deportert til Russland for adopsjon, sannsynligvis mot sin vilje og uten at nødvendige undersøkelser er gjort for å finne foreldrene.

For noen dager siden kom ei gruppe på elleve barn fra okkuperte, ukrainske territorier til Murmansk, melder The Barents Observer. Noen av barna var helt ned i 6–7-årsalderen. Guvernør Andrei Chibis i Murmansk fylke sto klar på flyplassen for å ta i mot dem. Han sier at barna vil bli plassert i fosterfamilier i byer rundt omkring i fylket.

De ukrainske barna er del av ei stor gruppe med barn som har blitt flyttet fra okkuperte, ukrainske områder til russiske områder. Mange sannsynligvis med tvang og mot sin vilje.

FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) uttrykte ved sin nylig avgåtte leder, Michelle Bachelet, bekymring for dette i juni, men sa at FN-organisasjonen ikke kunne bekrefte påstandene om tvang, heller ikke antallet barn i en slik situasjon. Hun sa at høykommissæren var bekymret for de påståtte planene fra de russiske myndighetene om å tillate å flytte barn fra Ukraina til familier i Russland, uten at disse planene inkluderte tiltak for å få til familiegjenforening eller det som var barnets beste.

Også UNICEF (FNs barnefond) er bekymret.

UNICEF mener at adopsjon aldri bør forekomme mens det er kriser eller umiddelbart etter. Barn som blir adskilt fra sine foreldre mens det er en humanitær nødssituasjon, kan ikke uten videre regnes for å være foreldreløse. Alle muligheten bør bli prøvd for å få til en familiegjenforening.

Forholdene for ukrainere som er ulovlig tvangsinternert i Russland ble tatt opp i Stortinget. 22. august svarte Anniken Huitfeldt på et spørsmål fra Ine Eriksen Søreide om hva regjeringen foretar seg i denne saken.

Utenriksministeren svarte:

– Det er kommet flere urovekkende rapporter om såkalte «filtreringsleire» og deportasjoner av ukrainere til Russland. Jeg er kjent med opplysningene om at flere hundre tusen ukrainere skal ha blitt utsatt for slik umenneskelig behandling. Det er svært vanskelig å få verifisert disse opplysningene, men dessverre all grunn til å anta at de er troverdige.

Sammen med EU har vi i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) fordømt Russlands bruk av filtreringsleire og deportasjoner, ikke minst av ukrainske barn.

23. september leverte den uavhengige, internasjonale FN-kommisjonen for Ukraina-undersøkelser sin første rapport der den grundig dokumenterte at det hadde blitt begått krigsforbrytelser i Ukraina. Fortellinger fra vitner indikerte at et betydelig antall barn var forsvunnet fra okkuperte områder.

At the same time, the UN Commission of Inquiry on Ukraine said it had received testimonies indicated that “there is a significant number of children disappeared in temporarily occupied territories, particularly children from institutions”.

Men den Putin-tro og langt fra medieskye guvernøren i Murmansk, Andrei Chibis, hever seg over internasjonal kritikk og møter de ukrainske barna smilende med Z på brystet og gaver i hånden.

Jeg tror at vi her i nord vil gi dem et godt hjem, understreker han.

Chibis må gjerne smile til ukrainske barn, men i andre sammenhenger bør han tørke av seg det selvtilfredse gliset.

Stillbilde fra video: Andrei Chibis / VK.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.