Utbombet område i det sentrale Kharkiv, fredag 6. oktober 2023. AP Photo/Alex Babenko

Minst 50 mennesker ble drept i torsdagens russiske angrep mot en kafé og en butikk i en landsby i Kharkiv-regionen. Fredag kom det et nytt angrep, med nye sivile ofre.

Mange av ofrene var samlet til minnestund for en avdød landsbybeboer da torsdagens angrep skjedde, ifølge innenriksminister Ihor Klymenko.

Angrepet antas å være et av de dødeligste siden Russlands invasjon 24. februar i fjor.

NTB-Reuters melder om saken.

Ifølge president Volodymyr Zelenskyj og Kharkiv-guvernør Oleh Synjehubov traff en russisk rakett en matbutikk og en kafé i landsbyen Hroza rundt klokken 13 torsdag ettermiddag.

– Dessverre har dødstallet i Hroza steget til 50, sier Klymenko.

Tallet er ventet å øke ytterligere.

Landsbyen Hroza har en befolkning på 330 mennesker og ligger over 30 kilometer fra frontlinjen.

Ifølge guvernøren er en 6 år gammel gutt blant de drepte, og et annet barn er blant de sårede.

– Redningsarbeidere jobber fortsatt på stedet, opplyser han på meldingstjenesten Telegram.

Flere døde mennesker

Ukrainske myndigheter har publisert bilder og videoer som angivelig er fra åstedet for rakettangrepet. De viser redningsarbeidere som klatrer gjennom ruinene av ødelagte bygninger, og døde mennesker som ligger spredd på bakken.

Regionale myndigheter hadde nylig beordret tvangsevakuering i området etter en økning i russiske angrep.

– En brutal russisk kriminell handling, skriver Zelenskyj på Telegram og sender sine kondolanser til alle som har mistet nære og kjære.

– Dette er en påminnelse til alle som er villige til å smile og håndhilse på krigsforbryteren Putin på internasjonale konferanser, sa Zelenskyj.

Presidenten omtaler angrepet som et russisk terrorangrep.

Blant de dødeligste angrepene til nå 

FN-sjef António Guterres fordømmer også angrepet på det sterkeste.

– Angrep mot sivile og sivil infrastruktur er forbudt i internasjonal humanitær lov, og de må stoppes umiddelbart, sier Stephane Dujarric, talsperson for Guterres, i en uttalelse.

Denise Brown, Ukraina-koordinator for FNs nødhjelpskontor (OCHA), sier hun er forferdet over bilder fra åstedet og omtaler rakettangrepet som grufullt.

– Å med vilje rette et angrep mot sivile eller sivile gjenstander er en krigsforbrytelse, sier hun i en uttalelse.

– Klart brudd på folkeretten

Den svenske folkerettseksperten Ove Bring mener angrepet i Kharkiv er et klart brudd på folkeretten.

Selv om omstendighetene rundt angrepet fremdeles er uklare, sier han at det faktum at sivile ble drept er nok til å klassifisere hendelsen som en alvorlig forbrytelse.

– At det er et brudd på folkeretten er åpenbart, sier Bring, som er professor i folkerett på Stockholms universitet og Försvarshögskolan, til nyhetbyrået TT.

– Selv om det ikke er med vilje, har angriperen en plikt til å gjennomføre alle undersøkelser før angrepet for å sikre at det ikke treffer sivile mål, sier han.

Huitfeldt fordømmer

Utenriksminister Anniken Huitfeldt fordømmer angrepet i Kharkiv i Ukraina som har tatt livet av over 50 mennesker.

– Russlands forferdelige angrep i Hroza er nok en demonstrasjon av deres fullstendige mangel på respekt for sivile liv, internasjonal lov og FN-charteret, sier Huitfeldt i en uttalelse.

– Hvert av disse angrepene må bli fordømt, og Russland må bli holdt ansvarlige, sier Huitfeldt.

Zelenskyj med appell

Angrepet skjedde mens Zelenskyj deltok på det uformelle europeiske toppmøtet i Granada i Spania torsdag.

Her holdt han en appell der han ba Europa om mer hjelp til ukrainernes kamp mot russiske invasjonsstyrker.

– Vi er i samtaler med europeiske ledere, og vi har spesielt snakket om å styrke luftforsvaret vårt, å hjelpe soldatene våre til å bli sterkere og hvordan vi kan beskytte landet vårt mot terror, skriver presidenten på Telegram.

Det ble torsdag meldt at Tyskland har besluttet å gi nok et Patriot luftvernsystem til Ukraina, et system som klarer å stoppe også de mest avanserte russiske rakettene som har forårsaket store antall drepte i ukrainske byer.

Nytt angrep fredag, ti år gammel gutt drept 

Angrepene mot sivile fortsetter. En ti år gammel gutt er drept og 23 mennesker såret i et nytt russisk angrep i byen Kharkiv nordøst i Ukraina, ifølge myndighetene i landet.

– Nok et målrettet russisk angrep mot sivile, sier Ukrainas innenriksminister Ihor Klymenko i en uttalelse fredag.

Angrepet skal ha rammet boligbygg. Ifølge Klymenko er en ti år gammel gutt funnet død i bygningsruiner, mens 23 andre er såret, ifølge guvernøren i fylket.

Det er NTB-Reuters som melder om også dette angrepet.

Føyer seg inn i en lang rekke russiske angrep mot sivile

NTB-Reuters har laget en sammenstilling av en rekke andre slike angrep der russerne har drept større antall sivile:

* Kramatorsk, 27. juni 2023:

En rakett traff en pizzarestaurant i byen Kramatorsk i Donetsk og drepte 13 personer, inkludert to 14 år gamle tvillingsøstre.

* Uman, 28. april 2023:

Minst 23 sivile ble drept, inkludert seks barn, da en høyblokk ble truffet av en rakett i den sentralukrainske byen Uman i Tsjerkasy fylke. Mange ble såret i angrepet, som ødela et stort antall leiligheter.

* Slavjansk, 14. april 2023:

Raketter smalt inn i boligblokker i byen Slavjansk i Donetsk, noe som tok livet av 15 personer og forårsaket alvorlig skade. Slavjansk ble rammet da russiske og ukrainske styrket kjempet om kontrollen over den nærliggende byen Bakhmut.

* Dnipro, 14. januar 2023:

Et leilighetsbygg i den sentralukrainske byen Dnipro i Dnipropetrovsk fylke ble truffet under et større rakettangrep. Minst 45 personer ble drept.

* Zaporizjzja, 30. september 2022:

Opp mot 32 sivile ble drept og nesten 100 såret i et rakettangrep mot en kolonne av biler i utkanten av den sørlige byen Zaporizjzja. Kolonnen forberedte seg på å forlate et ukrainskkontrollert område for å besøke slektninger og levere forsyninger i et russiskkontrollert område. Pro-russiske tjenestemenn ga Ukraina skylden for angrepet.

* Vinnytsia, 14. juli 2022:

Krysserraketter traff sentrum av byen Vinnytsia og drepte 27 personer. Ifølge Ukraina ble angrepet utført med raketter avfyrt fra en ubåt i Svartehavet.

* Tsjasiv Jar, 9. juli 2022:

En rakett traff en boligblokk i den østlige byen Tsjasiv Jar, vest for Bakhmut. Nødetatene anslo dødstallet til 48 etter at en fem etasjers bygning kollapset under angrepet.

* Odesa, 1. juli 2022:

Raketter traff et leilighetsbygg og to ferieleirer i svartehavsregionen Odesa, noe som tok livet av minst 18 personer og såret flere titalls.

* Krementsjuk, 28. juni 2022:

En rakett avfyrt fra et bombefly traff et travelt kjøpesenter i sentrum av Krementsjuk i Poltava fylke, langt fra fronten, og drepte minst 20 personer og såret 59.

* Kramatorsk, 8. april 2022:

Et rakettangrep tok livet av 61 personer på en togstasjon i Donetsk fylke fullpakket med kvinner, barn og eldre som flyktet fra trusselen om en russisk offensiv i øst.

* Mariupol, 16. mars 2022:

Et teater der hundrevis hadde søkt ly i den beleirede byen Mariupol sør i Ukraina ble bombet. Det nøyaktige dødstallet er omstridt, med estimater så høye som 600. Amnesty International har uttalt at minst 12 personer ble drept, men at tallet sannsynligvis var mye høyere. Russland benektet at de sto bak angrepet, men Amnesty har tilbakevist dette.

Rekken av saker som vil være aktuelle for et mulig kommende krigsforbrytertribunal mot Russland, blir stadig lengre.

Mange spør seg hva slags tankegang som kan ligge bak en slik form for krigføring det russiske regimet her bedriver i 2023.

Russerne på sin side har hele tiden hevdet at de kun angriper militære mål, og at Russland i virkeligheten forsvarer seg mot angrepskrig fra Ukraina og NATO.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.