NTB

Minst 50 mennesker er drept i en russisk angrep mot en kafé og en butikk i en landsby i Kharkiv-regionen, ifølge Ukrainas innenriksminister.

Mange av ofrene var samlet til minnestund for en avdød landsbybeboer da angrepet skjedde, ifølge innenriksminister Ihor Klymenko.

Angrepet antas å være et av de dødeligste siden Russlands invasjon 24. februar i fjor.

Ifølge president Volodymyr Zelenskyj og Kharkiv-guvernør Oleh Synjehubov traff en russisk rakett en matbutikk og en kafé i landsbyen Hroza rundt klokken 13 torsdag ettermiddag.

– Dessverre har dødstallet i Hroza steget til 50, sier Klymenko.

Landsbyen Hroza har en befolkning på 330 mennesker og ligger over 30 kilometer fra frontlinjen.

Ifølge guvernøren er en 6 år gammel gutt blant de drepte, og et annet barn er blant de sårede.

– Redningsarbeidere jobber fortsatt på stedet, opplyser han på meldingstjenesten Telegram.

Flere døde mennesker

Ukrainske myndigheter har publisert bilder og videoer som angivelig er fra åstedet for rakettangrepet. De viser redningsarbeidere som klatrer gjennom ruinene av ødelagte bygninger, og døde mennesker som ligger spredd på bakken.

Regionale myndigheter hadde nylig beordret tvangsevakuering i området etter en økning i russiske angrep.

– En brutal russisk kriminell handling, skriver Zelenskyj på Telegram og sender sine kondolanser til alle som har mistet nære og kjære.

– Dette er en påminnelse til alle som er villige til å smile og håndhilse på krigsforbryteren Putin på internasjonale konferanser, sa Zelenskyj.

Presidenten omtaler videre angrepet som et russisk terrorangrep.

Blant de dødeligste angrepene

FN-sjef António Guterres fordømmer også angrepet på det sterkeste.

– Angrep mot sivile og sivil infrastruktur er forbudt i internasjonal humanitær lov, og de må stoppes umiddelbart, sier Stephane Dujarric, talsperson for Guterres, i en uttalelse.

Denise Brown, Ukraina-koordinator for FNs nødhjelpskontor (OCHA), sier hun er forferdet over bilder fra åstedet og omtaler rakettangrepet som grufullt.

– Å med vilje rette et angrep mot sivile eller sivile gjenstander er en krigsforbrytelse, sier hun i en uttalelse.

– Klart brudd på folkeretten

Den svenske folkerettseksperten Ove Bring mener angrepet i Kharkiv er et klart brudd på folkeretten.

Selv om omstendighetene rundt angrepet fremdeles er uklare, sier han at det faktum at sivile ble drept er nok til å klassifisere hendelsen som en alvorlig forbrytelse.

– At det er et brudd på folkeretten er åpenbart, sier Bring, som er professor i folkerett på Stockholms universitet og Försvarshögskolan, til nyhetbyrået TT.

– Selv om det ikke er med vilje, har angriperen en plikt til å gjennomføre alle undersøkelser før angrepet for å sikre at det ikke treffer sivile mål, sier han.

Zelenskyj med appell

Angrepet skjedde mens Zelenskyj deltok på det uformelle europeiske toppmøtet i Granada i Spania torsdag.

Her holdt han en følelsesmessig appell der han ba Europa om mer hjelp til ukrainernes kamp mot russiske invasjonsstyrker.

– Vi er i samtaler med europeiske ledere, og vi har spesielt snakket om å styrke luftforsvaret vårt, å hjelpe soldatene våre til å bli sterkere og hvordan vi kan beskytte landet vårt mot terror, skriver presidenten på Telegram.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.