FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi (midten) snakker med lokalbefolkningen foran utbombede bolighus i Kharkiv, 22. januar 2024. Foto: AP Photo/Andrii Marienko

Russiske raketter rammet tirsdag både Kyiv og Kharkiv, samt flere andre ukrainske byer, ifølge ukrainske myndigheter. Minst fire personer er drept.

Russerne fortsetter sin bombing av Ukraina. I stor grad er det sivile mål som rammes.

I Kharkiv, som er Ukrainas nest største by, ble 30 boligblokker ødelagt. Et ukjent antall mennesker ligger begravd i ruinene, ifølge byens ordfører Ihor Terekhov.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Tre personer er drept, sier guvernør Oleh Synjehubov. To av dem befant seg i områdene ved Kharkiv og Dnipropetrovsk, opplyser guvernørene i de to fylkene.

Én person ble også drept i den sørlige byen Pavlohrad, sier regionsguvernøren der.

Flere kan bli funnet etter hvert som man får ryddet i ruinene.

Men ukrainerne har i stor grad vennet seg til å gå i tilfluktsrom når luftvernsirene lyder.

20 såret

I hovedstaden Kyiv meldes det at minst 20 personer er såret, deriblant en 13 år gammel gutt, ifølge ordfører Vitalij Klitsjko. To andre barn meldes også å være såret.

– Luftvernet er aktivert i Kyiv. Bli i tilfluktsrom til alarmen er over, varslet Serhij Popko, leder for militæradministrasjonen i Kyiv, i en melding på Telegram.

Også bloggere og lokale myndigheter en rekke andre steder i Ukraina, deriblant Sumy og Poltava, meldte tirsdag morgen om raketter og eksplosjoner.

Ifølge Ukrainas luftforsvar ble 21 av de 41 russiske rakettene som ble avfyrt tirsdag, skutt ned. Det vil si at det er et stort antall som når frem og eksploderer på bakken.

500 raketter

Russland har den siste tiden begynt å avfyre et stort antall raketter og droner mot landet samtidig.

Metoden er trolig et forsøk på å finne hull i Ukrainas luftforsvar, samt å tvinge landet til å bruke mye våpen på å stanse angrepene, slik at våpenlagrene tømmes raskere.

Fra 29. desember til 2. januar ble det avfyrt over 500 raketter og droner, ifølge tjenestemenn i Kyiv.

Angrepet tirsdag kom dagen etter at Polens statsminister Donald Tusk besøkte Kyiv. Der lovet han fortsatt polsk støtte til Ukrainas forsvar mot Russlands aggresjon.

Han kunngjorde også ny militær hjelp, deriblant lån som skal brukes til kjøp av større våpen.

Også FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi besøkte Ukraina mandag, og fikk se resultatene av den russiske bombingen.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!


Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.