Den internasjonale straffedomstolen (ICC) planlegger to krigsforbrytersaker og flere arrestordrer mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

NTB melder om saken.

De to sakene omfatter anklager om bortføring av ukrainske barn og målrettede angrep mot sivil infrastruktur, skriver New York Times. Avisen viser til tidligere og nåværende ICC-tjenestemenn med kjennskap til saken. Kildene har ikke fullmakt til å uttale seg offentlig om sakene.

Disse to sakene vil være de to første internasjonale tiltalelsene etter at krigen brøt ut, skriver New York Times. Men det er uvisst hvilke personer ICC har tenkt å rette anklagene mot.

Enkelte diplomater sier at det er mulig at president Putin vil bli anklaget, siden ICC ikke gir statsledere immunitet.

Det er dog heller tvilsomt om det vil bli noen rettsak, siden ICC ikke kan føre saker in absentia, og russerne neppe vil sende de som blir tiltalt frivillig til Haag.

Russland har avvist alle anklager om krigsforbrytelser, men både ukrainske og internasjonale etterforskere mener de har samlet sterke beviser for en rekke grusomheter begått siden krigen startet.

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.