Russlands president Vladimir Putin. Foto:  Alexei Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

USA støtter opprettelsen av en spesialdomstol for Russlands invasjon av Ukraina, sier en representant for utenriksdepartementet i Washington.

– Vi mener at denne spesialdomstolen bør være forankret i det ukrainske rettsvesenet. Det vil være den mest åpenbare veien å etablere en ny domstol, sier en talsperson for utenriksdepartementet.

En slik domstol vil øke sjansene for at de som bør stilles til ansvar, blir det, mener myndighetene i Washington.

Også Beth Van Schaak, som leder Office of Global Criminal Justice i amerikansk UD, uttrykte mandag kveld amerikansk støtte til spesialdomstolen.

– Denne typen domstol vil legge til rette for bredere tverregional og internasjonal støtte, samt demonstrere Ukrainas ledeskap i å sikre at krigsforbrytere ansvarliggjøres, sa hun i en tale.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte tidligere denne måneden en arrestordre for Russlands president Vladimir Putin. Han anklages for å ha begått krigsforbrytelser da han skal ha tvangsforflyttet hundrevis av barn fra Ukraina.

Ifølge ICC er det rimelig grunn til å tro at Putin bærer individuelt straffansvar.

 

Les også: 

Norge vil bidra for å etterforske russiske krigsforbrytelser

Bestill fra document:

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp flere bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:
">

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.