Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at Norge gjerne deltar i etterforskning av krigsforbrytelser i Israel og Gaza. I måten Mehl ordlegger seg på, høres det ut som hun har “forbrytelser” i Gaza i tankene.

– Det er umenneskelig hvordan sivile rammes i den blodige konflikten på Gaza og i Israel. Krigsforbrytelser er aldri akseptabelt. De skyldige i eventuelle krigsforbrytelser må stilles til ansvar, sier Mehl.

– Dersom vi får en anmodning om å bidra i en etterforskning, er vi innstilt på å stille med ressurser raskt. Uansett hvem som står bak, har sivile et særlig vern mot angrep i en konflikt, sier justis- og beredskapsministeren i en pressemelding.

I Israels tilfelle er det ingen tvil om hvem som sto bak. Hamas filmet de verste grusomhetene og la dem ut på nett. Ville det ikke vært naturlig å slå dét fast?

SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa hilser Mehls initiativ velkommen. Hun ber regjeringen samarbeide med organisasjoner som Amnesty International. Amnesty har flagget et klart anti-israelsk standpunkt. Dét er hva Fiskaa kaller seriøst.

Hele menneskerettsindustrien er blitt politisert og tendensiøs. Straffedomstolen også. USA er pådriver uten selv å ha ratifisert avtalen.

Mehl har åpenbart straffeforfølgelse av Israel i tankene.

I 2021 åpnet hovedanklager ved ICC etterforskning av mulige krigsforbrytelser begått i Palestina, inkludert på Gaza. Domstolen kan også se på forbrytelser begått etter at etterforskning ble åpnet, påpeker Mehl.

– Internasjonal humanitærrett forbyr angrep på sivile. Sykehus har et særlig vern. Norge har bedt om at humanitær bistand kommer inn til Gaza. Det internasjonale samfunnet må gå sammen om å beskytte grunnleggende prinsipper i en krig, sier hun.

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.