Ursula von der Leyen tror EUs toppmøte i desember kommer til å godkjenne at det åpnes medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova. Det kan være at EU-medlemskap blir en erstatning for Nato-medlemskap som er det Ukraina aller mest ønsket seg. Men det er umulig så lenge krigen pågår.

Nå ser utsiktene til sier over Russland ut til å bli mer fjern. Da seiler EU opp som et alternativ.

Ursula von der Leyen var på sitt sjette besøk i Kyiv i helgen. Nå sier hun Ukraina har gjort 90 prosent av jobben.

– Ukraina har allerede tatt over 90 prosent av de nødvendige skrittene mot medlemskap, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen da kommisjonens anbefaling ble presentert onsdag.

EU-kommisjonen anbefaler også at Georgia får kandidatstatus, og at medlemskapsforhandlinger med Georgia og Bosnia-Hercegovina åpnes når de to landene har gjennomført nødvendige reformer.

I år er det ti år siden EU sist slapp inn et nytt medlem. Kroatia ble et EU-land i juli 2013. (NTB)

Spørsmålet er om Zelenskyj holder. Han varslet igår utsettelse av valg til parlament og president så lenge krigen pågår.

– Vi må bestemme oss for at dette er en tid for å forsvare oss, for å kjempe en kamp som handler om statens og folkets skjebne, sier Zelenskyj og legger til at dette er en tid der landet må stå samlet og ikke splittes.

– Jeg mener dette ikke er rett tid for å holde valg, sa presidenten i sin daglige tale mandag.

Det har kommet signaler den senere tid om at Zelenskyj er isolert. Han nekter å delta i planer om en ny strategi med utgangspunkt i at krigen på bakken er i en annen situasjon. Det skal Zelenskyj nekte. Han insisterer på at seier er mulig.

Hvis Zelenskyj nekter å ta signaler alvorlig fra sine nærmeste kan det tvinge frem ønsker om utskiftning.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.