EU-kommisjonen vil gi Ukraina status som kandidatland i EU. Også Moldova blir kandidatland, men ikke Georgia.

Anbefalingen ble kunngjort fredag av kommisjonens leder Ursula von der Leyen og kommissær Oliver Varhely, som har ansvar for utvidelser av EU.

– Ukraina har tydelig vist sine ambisjoner og ønsker om på leve opp til europeiske standarder. I flere år har de gradvis nærmet seg EU. De har også deltatt i EU-programmer og har et robust demokrati, sier von der Leyen.

Georgia får nei

Dagen før kunngjorde lederne for EU-tungvekterne Tyskland, Frankrike og Italia, samt Romania, at de umiddelbart vil gi Ukraina status som kandidatland. Uttalelsen kom under et besøk til Ukrainas hovedstad Kyiv.

EU-kommisjonen vil også gi kandidatstatus til Moldova, men foreløpig ikke til Georgia, opplyste von der Leyen.

Det er i tråd med ønskene til blant annet Sverige, som har ønsket Ukraina og Moldova som kandidatland, men ikke Georgia.

Etterlyser reformer

Selv om Ukraina nå er et skitt nærmere EU-medlemskap, kom von der Leyen med et viktig forbehold da hun la fram kommisjonens anbefaling:

– Dette er selvfølgelig under forutsetning av at landet gjennomfører en rekke nødvendige reformer, sa hun.

Ukraina må gjøre mer for å styrke rettsvesenet og bekjempe korrupsjon, presiserte EU-toppen. Hun etterlyste også en forsterket innsats mot oligarker og at Ukraina vedtar loven om beskyttelse av nasjonale minoriteter.

Ifølge von der Leyen har Ukraina vist vilje til å gjennomføre det nødvendige reformarbeidet. Hun forteller at dette var tema da hun møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv tidligere i måneden.

Lang prosess

Forrige uke vedtok EU-parlamentet en resolusjon som tar til orde for at Ukraina blir kandidatland. Ukrainas kandidatstatus er også ventet å bli tema når EU-lederne samler seg til toppmøte neste uke.

Det å bli kandidatland er kun første steg på veien mot fullt EU-medlemskap. Denne prosessen er komplisert og kan ta flere år.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.