Tysklands statsminister Olaf Scholz vil avskaffe vetoretten i EU. Alle viktige vedtak krever enstemmighet. Dette sinker prosessen på en rekke områder og bør avskaffes, mener Scholz og kaller det «modernisering». For tiden er det tre kandidatland som venter på godkjenning.

– For at det skal skje, må EU modernisere strukturene og prosessene for beslutningstaking. Det vil ikke være mulig å bestemme alt som må bestemmes med enstemmighet i dag, ved enstemmighet i fremtiden, sier Scholz.

Scholz argumenterer byråkratisk. En avskaffelse av vetoretten vil forandre EU og øke både farten i utvidelse og integrering. Ungarn og Polen vil ikke lenger kunne blokkere vedtak de er imot. Det kan bli byrdefordeling av migranter uten at disse landene kan protestere, slik vil også de demografisk ligne Vest-Europa.

Scholz har det travelt. Han vil utnytte momentumet krigen har skapt til å få fortgang:

Han sier at han vil legge fram forslag om dette på EU-toppmøtet 23. og 24. juni.

Da skal lederne for de 27 medlemslandene vurdere søknadene om medlemskap fra Ukraina, Georgia og Moldova. Det skjer en uke etter at EU-kommisjonen anbefalte at Ukraina og Moldova må få status som kandidatland.

Hvis et land skal godkjennes som kandidatmedlem krever også det enstemmighet. Scholz sier dermed at han vil ha Ukraina, Georgia og Moldova inn i EU. Utspillet setter trioen Macron, Draghi og Scholzs reise til Kyiv denne uken i et annet lys.

 

 

 Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.