Europeiske toppolitikere på EU møtet i Brussel torsdag. Foto: AP Photo/Omar Havana

Torsdag kveld la Ungarn overraskende la ned motstanden mot ukrainsk EU-medlemskap, og det ble vedtatt å innlede forhandlinger om medlemskap for Ukraina og Moldova.

EU åpner medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova. Det opplyste EU-president Charles Michel i en overraskende kunngjøring på X/Twitter torsdag kveld.

– Det europeiske råd har vedtatt å åpne medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova. Toppmøtet har gitt kandidatstatus til Georgia. Og EU vil åpne medlemskapsforhandlinger med Bosnia-Hercegovina når de har oppfylt de nødvendige kriteriene, skriver Michel.

NTB – Bibiana Piene melder om saken.

Uktainas president Zelenskyj var ikke sen om å sende ut sin respons på X/Twitter.

– Dette er en seier for Ukraina. En seier for hele Europa. En seier som motiverer, inspirerer og styrker, skriver han.

Helomvending fra Orban

Mange ble overrasket over at ikke Ungarns statsminister Viktor Orban forhindret dette, slik han i ukesvis har forsikret om at han ville. Men vedtaket betyr at Orban har gjort helomvending i saken, og lagt ned sin motstand.

Da toppmøtet startet torsdag formiddag, slo han fast at det ikke kunne bli snakk om å noen medlemskapsforhandlinger.

Men dette ble det brått en endring på. Hva som har fått Orban til å skifte mening, er foreløpig uklart.

Forlot rommet

Orban ha forlatt rommet før det ble holdt avstemning om å starte noen medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova.  Dermed har han rett og slett unnlatt å stemme.

Men i et innlegg på Facebook torsdag kveld kommer Orban med uklare meldinger om hva som skjedde, og hevder at  han holdt seg unna den saken.

Ifølge EU-diplomater var Orban imidlertid både kjent med og enig i at de andre lederne kunne stemme over Ukraina i hans fravær.

Ifølge Reuters er det unikt i EU-sammenheng å få gjennom en viktig avgjørelse på denne måten.

På spørsmål fra medier hvordan EU kan fatte en beslutning som må være enstemmig, med ett land fraværende, svarer Michel:

– Vi har jobbet mye med å beskytte Det europeiske råd. Det var viktig at ingen av medlemslandene gikk imot beslutningen, og derfor var vi i posisjon til å komme med denne kunngjøringen i kveld, sier han, ifølge avisa Guardian.

Det har vært spekulert i om EU særlig mye lenger ville godta at Ungarn stilte seg i veien for en beslutning de øvrige landene går inn for, og det er ikke umulig at Orban kan ha fått noen nokså klare beskjeder i så måte.

Ungarn er et av de landene som mottar milliarder i støtte fra EU, og den fremtidige utviklingen av denne støtten kan ha blitt et tema.

EU-ledere jubler

Blant de andre EU-lederne er det en lettelse å spore. Gjennom å åpne døren for Ukraina og Moldova skriver EU historie, sier Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

– Det er svært gledelig at vi kan gi denne beskjeden til president Zelenskyj og det ukrainske folket som nå kjemper for både sin egen og vår frihet, sier han.

Også Estlands Kaja Kallas, som i forkant av toppmøtet var dyster til sinns, jubler.

– En historisk dag! slår hun fast.

Georgia jubler på sin side over endelig å ha fått kandidatstatus, som er siste skritt før medlemskapsforhandlinger.

– En monumental milepæl, sier president Salome Zurabishvili.

Uklart om Ukraina-fond

På toppmøtet forhandles det også om en pakke på 50 milliarder euro, om lagt 590 milliarder kroner, til Ukraina.

Støtten skal gis over fire år over EUs langtidsbudsjett, og er en blanding av tilskudd (17 milliarder euro) og lån (33 milliarder euro).

Men også her har Orban hittil sagt nei, i alle fall til å bake inn Ukraina-fondet i langtidsbudsjettet.

Forhandlingene om budsjettet skal etter planen fortsette fredag.

Les også: 

EUs budsjettsjef: – Det finnes flere løsninger for Ukraina-støtte

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.