Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: AP Photo/Denes Erdos

Ukraina og Ungarn jobber for å få i stand et møte mellom de to landenes ledere om kort tid, sier stabssjefen til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Uttalelsen fra Andrij Jermak kommer etter at han torsdag hadde en telefonsamtale med Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto.

– Vi jobber for å organisere et møte mellom de to lederne i nær fremtid, skriver Jermak på X/Twitter.

NTB-Reuters melder om saken.

Han sier telefonsamtalen var produktiv og at de også snakket om Ukrainas fremdrift på veien mot europeisk integrering. Tidligere denne måneden vedtok EUs toppmøte å starte medlemskapsforhandlinger med Ukraina.

Ungarn unnlot å legge ned veto, men statsminister Viktor Orban skal ha gått på gangen da vedtaket ble fattet.

Forholdet mellom de to landene har lenge vært anstrengt.

Dette skyldes delvis Ungarns lite velvillige holdning til å støtte sin nabo i kampen mot den russiske invasjonen, noe som settes i sammenheng med den ungarske statsminister Orbans påfallende nære forhold til Russlands president Putin.

Men bildet er mer komplisert. Det dårlige forholdet kan også knyttes til langvarige gnisninger omkring situasjonen for en ungarskspråklig minoritet bosatt i Ukraina.

Uansett er det nå saker og ting som tyder på muligheter for en bedring i relasjonen.

Det startet med at de to statslederne hadde en samtale under et møte i Argentina nylig, under den offisielle innsettelsen av Argentinas nye president. Se også artikkel under.

Nå ser det altså ut til at neste steg kan bli et mer omfattende møte mellom de to lederne, der de ulike stridighetene kan tas opp og løsninger kan søkes.

Det er høyst uvisst hva som kan komme ut av et slikt møte. Men bare det faktum at det nå ser ut til å kunne finne sted, gir signaler om et gjensidig ønske om en tilnærming.

Les også: 

Zelenskyj observert i samtale med Orban i Argentina

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.