Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto (v. ) og Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba (h.) under et møte nær  Uzhhorod i Ukraina mandag 29. januar 2024.  Foto: AP Photo/Denes Erdos

Ungarns utenriksminister møtte mandag sin ukrainske kollega i Ukraina. Møtet skal bane vei for et etterlengtet møte mellom Volodymyr Zelenskyj og Viktor Orban.

Tonen mellom Ungarn og Ukraina har en tid vært anspent, men nå er det et håp om at et møte mellom de to statslederne kan bedre forholdet.

Ukraina og Ungarn prøver å legge til rette for et møte mellom president Zelenskyj og Ungarns statsminister Viktor Orban innen kort tid.

Det opplyste det ukrainske presidentkontoret mandag etter at landets utenriksminister Dmytro Kuleba møtte sin ungarske kollega Peter Szijjarto i den ukrainske byen Uzjhorod.

NTB-Reuters melder om saken.

På møtet var også Zelenskyjs stabssjef.

– En ærlig og konstruktiv dialog forventes å bedre forholdet mellom statene, skriver Zelenskyjs kontor i et innlegg på meldingstjenesten Telegram med et bilde av de tre.

De to landene ble enige om å danne en kommisjon som skal fremme et forslag for å styrke rettighetene til den etnisk ungarske minoriteten i Ukraina. Dette skal ha vært et vært et vesentlig moment i den ungarske uviljen mot Ukraina.

Det later også til at det nå er nye og mer positive toner fra Ungarn, som tidligere har vært svært skeptisk til å støtte Ukraina. Dette vil være godt nytt for Kiev.

Orban regnes som Russlands beste venn både i EU og Nato, skriver NTB-Reuters.

Det er imidlertid et vennskap som er i ferd med å koste Ungarn dyrt. I flere EU-land er man lei av å se det man oppfatter som illojalitet fra ungarsk side, og dette kan få konsekvenser for den støtten Ungarn mottar fra unionen.

Ungarn tilhører den kategorien medlemsland i EU som mottar mye mer enn man selv bidrar med, og landets økonomi kan få en smertefull knekk om EU velger å skru igjen pengekranen. Det er neppe noe den ungarske befolkning har noe ønske om.

På toppmøtet i desember la Ungarn ned veto mot å bevilge 50 milliarder euro til Ukraina over en fireårsperiode. Men det antas at dette igjen vil bli et tema på det kommende EU-toppmøtet 1. februar.

Nylig skrev Financial Times at EU vil straffe Ungarn økonomisk om landet fortsetter å legge ned veto i denne saken, se artikkel under.

Les også:

Financial Times: EU vil straffe Ungarn økonomisk hvis landet sier nei til Ukraina-støtte

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.