NTB

EU holdt mandag et uformelt utenriksministermøte i Ukrainas hovedstad Kyiv. Aldri tidligere har EU holdt et slikt møte utenfor unionen.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kaller møtet for historisk og omtaler Ukraina som EUs framtidige yttergrense.

– Dette er en historisk hendelse fordi for første gang noensinne skal EUs utenriksministermøte holdes utenfor unionens nåværende grenser, men innenfor grensene av framtidens EU, sa Kuleba da han mandag møtte EUs utenrikssjef Josep Borrell i Kyiv.

Verken Polen eller Ungarns utenriksministre var med, men det er ikke uvanlig at enkelte uteblir på EUs uformelle ministermøter.

– På vei mot EU

Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna sier at møtet viser at Ukraina er en del av den europeiske familien.

– Det er en demonstrasjon av vår besluttsomme og varige støtte til Ukraina, helt til de kan vinne, sa Colonna til pressen som var møtt fram.

– Det er også et budskap til Russland om at de ikke bør regne med at vi blir slitne. Vi kommer til å bli værende i lang tid framover, la hun til.

Flere andre utenriksministre understreket at målet er at Ukraina skal bli en del av EU.

– Med hver eneste landsby, hver meter som Ukraina frigjør, med hver meter der folk blir reddet, så baner de seg også vei til EU, sa Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock.

Hun ba om en strategi som skal spare landet fra de verste konsekvensene av Russlands angrep på Ukrainas strømnett.

– Ukraina trenger en vinterbeskyttelsesplan med luftforsvar, generatorer og styrking av energiforsyningene, sa hun.

– Forrige vinter så vi hvor brutalt den russiske presidenten fører denne krigen, med målrettede angrep på kritisk infrastruktur, som kraftanlegg, la hun til.

– Symbolsk verdi

Møtet blir ifølge Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen holdt i Ukrainas hovedstad for å vise unionens fulle støtte til landets forsvarskamp, og for å markere at landets framtid er i EU.

– Det har selvfølgelig sterk symbolsk verdi å møtes her, slik at vi som en samlet union kan sende et utvetydig budskap om at vi støtter ukrainerne fullt ut, skriver Lars Løkke Rasmussen i en kommentar på Instagram.

– Øverst på dagsordenen er hvordan vi kan støtte Ukrainas forsvarskamp og levere på EUs sikkerhetsløfter, men også hvordan vi hjelper ukrainerne med å gjennomføre nødvendige reformer, slik at Ukraina kan bli klar for EU-medlemskap, skriver han videre.

Møtet ble holdt dagen etter at partiet Smer vant valget på ny nasjonalforsamling i Slovakia. Partiet ønsker å stanse alle våpenleveranser til Ukraina og har lovet å jobbe for fredsforhandlinger.

Dansk kontor i Mykolajiv

Mandag morgen meldte også utenriksdepartementet i København at Danmark åpner et nytt ambassadekontor i byen Mykolajiv.

Det skal være i drift allerede denne uken, men skal først åpne offisielt neste år.

– Det kommer til å styrke vårt gjenoppbyggingsarbeid, som etter avtale med president Zelenskyj har et særlig fokus på nettopp denne byen og regionen, skriver Løkke Rasmussen på Instagram.

Ungarsk blokkering

Kuleba har på forhånd håpet at møtet skal gi synlige resultater når det gjelder å få Ungarn til å oppheve en blokkering av en halv milliard euro, som EU vil bruke på å finansiere våpen for Ukraina.

Ungarske myndigheter har i flere måneder nektet å si ja til pengebruken. Ifølge Politico
har statsminister Viktor Orban brukt saken til å presse Ukraina til å fjerne en ungarsk storbank fra listen over virksomheter som fungerer som støttespillere for Russlands krig i Ukraina.

OTP er Ungarn største forretningsbank med millioner av kunder i Russland. Den anklages ikke bare for å ha blitt værende i Russland, men også for å ha anerkjent de selverklærte folkerepublikkene i de russiskokkuperte områdene øst i Ukraina.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.